Sok klinikai vizsgálat zajlik Magyarországon

Magyarország élen jár a régióban a klinikai fázisú gyógyszerkutatásokban – mondta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház orvosigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet hoztak létre az intézmény onkológiai osztályán.

Tamás Róbert hangsúlyozta, hogy az ország a világ gyógyszergyárainak fókuszában áll, mert képzettek az orvosok és jól működik a hatóság, aminek köszönhetően rövidebb a készítmények engedélyezési ideje, mint a szomszédos államokban. Az eljárás évekig tart – jegyezte meg. Közölte: jelenleg évi ötven-hatvan vizsgálatot folytatnak, ezt először megdupláznák, az elkövetkező években pedig a négyszeresére növelnék. Eddig hiányoztak a klinikai I. fázisú kutatások, amelyek a legveszélyesebb szakaszt képviselik – mondta Tamás Róbert.

Pápai Zsuzsanna, a kórház onkológiai osztályát vezető főorvos közölte: az I. fázis azt jelenti, hogy a labor- és állatkísérletek után először alkalmazzák embereken az új vegyületeket. A kísérleti gyógyszereket olyan betegek kapják, akik állapotán a jelenlegi terápiával nem lehet segíteni – emelte ki.

Amint arról az MKOT.hu portálon is beszámoltunk, a Honvédkórházban kialakított új részleg öt ággyal, külön vizsgáló- és tárolóhelyiséggel működik, az általános betegellátástól elkülönítve.