Új módszer a tripla-negatív emlőrák terápiarezisztens őssejtjeinek elölésére

A Journal of Clinical Investigation folyóiratban jelent meg egy svéd és japán kutatócsoport cikke, amelyben a kemoterápiát túlélő, daganatok kialakítására képes emlőrák-őssejtek elleni küzdelem egy új fegyverét írják le.

A Medical Online által szemlézett publikáció szerint ezek az őssejtek igen különbözőek, ami jelentősen megnehezíti kezelésüket, ezért a kutatók egyetlensejt RNS-szekvenálással igyekeztek feltárni különböző alcsoportjaikat. Sikerült egy olyan csoportra bukkanniuk, amely ősi vonásokkal rendelkezik, vagyis nagyon hasonlít a tejmirigyek szöveteit a terhesség alatt alkotó sejtekre.

Jellegzetességük, hogy egy FXYD3 nevű fehérjét hordoznak a nátrium-kálium ionpumpa részeként. Kemoterápiát követően ezek a sejtek a rezisztens tumorokban megmaradnak, de a reszponder daganatokban eltűnnek. Ezért a kutatók arra gondoltak, hogy az ilyen sejteket a nátrium-kálium ionpumpát gátló hatóanyagokkal kezelik – ilyenek például a kardiológiában használt szívglikozidok. Az eredmények szerint ezek a hatóanyagok igen hatásosnak bizonyultak az őssejtek eliminálásában, ezért a jövőben akár kiegészítő kezelésként is nagy segítséget jelenthetnek ennek a terápiarezisztens alcsoportnak a kezelésében.