A tájékozott beteg az orvos munkáját is segíti

Miért van előnyösebb helyzetben egy tájékozott beteg és a kezelőorvosa is? Prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével működő Rákgyógyítás.hu és Rákgyógyítás Magazin alapító-kiadója is nyilatkozott az ATV Heti Napló című riportműsorának a betegek hiteles tájékozódásának fontosságáról.

„A felvilágosult, a felkészült betegnél nincs jobb beteg az orvos számára, hiszen hallatlanul megkönnyíti a munkáját. De ahhoz, hogy tájékozott legyen, hiteles forrásokat kell találnia. Éppen ebben rejlik a legnagyobb gond, hogy miképpen ellenőrizhető, hogy valami hiteles forrás-e vagy sem” – fogalmazott Bodoky György. Elhangzott: ha nem megbízható forrásból származnak az információk, az orvos-beteg kapcsolatot rombolhatja is. „Tünetekkel ne kezdjük kivizsgálni magunkat, a kivizsgálás nem az internet dolga, hanem a szakember dolga. Óriási tévedésekbe lehet belefutni, ami időveszteséget okozhat, ez pedig egy daganatos betegség esetén a gyógyulási esélyeket is veszélyeztetheti.”

„Ha egy beteg felkészült, az könnyedebbé teszi a párbeszédünket, ez pedig egy nagyon fontos tényező, hiszen a rendelési idő nagyon limitált. Egy felkészült beteggel sokkal több kérdést tudunk tisztázni, ha a kérdései előre csokorba vannak szedve” – érvelt Bodoky György. A Rákgyógyítás.hu forgalmi adataiból is látszódik, hogy gyakran nem(csak) a betegek olvasnak utána a betegségüknek, hanem a fiatalabb generáció tagjai is, akik kísérőként segítik szerettük orvosi tájékozódását.

„Amikor közel 20 évvel ezelőtt elindítottuk a Rákgyógyítás.hu oldalt, még nem volt ennyire közkeletű a „fakenews”, azaz a „hamis hírek” kifejezés, ami mára a mindennapok részévé vált. Rendkívül akut problémává nőtte ki magát a hamis híreknek a betegek számára zavaró, félrevezető elterjedése. A pácienseknek is képezniük kell magukat, hogy ezeket kiszűrjék, de az orvostársadalomnak is felkészültnek kell lenni az internet adta félrevezetések kezelésére is. Az internet nagyon fontos és hasznos tájékozódási felület, de soha nem helyettesítheti az orvos-beteg közötti bizalmi kapcsolatot” – jelentette ki Bodoky György.

A teljes riport itt megnézhető: