Karim Fizazi (2018.)

A nemzetközileg elismert rákkutató professzort, Karim Fizazit tiszteletbeli tagjának választotta az MKOT, az elismerést a X. Jubileumi Kongresszus ünnepélyes megnyitóján adták át, ahol a professzor a prosztatarák kezeléséről áttekintő előadást is tartott.

Karim Fizazi a francia Department of Cancer Medicine, University of Paris Sud Institut Gustave Roussy professzora, a tudományterület nemzetközi szaktekintélye. Az MKOT megnyitó ünnepségén Bodoky György, a kongresszus elnöke nem szakmai méltatással kezdte a professzor bemutatását, hanem egy sokak számára emlékezetes eseményt elevenített fel. Felidézte: a 2017. júniusában történt, hét halottat és mintegy félszáz sérültet követelő londoni terrortámadás idején Fizazi épp Chicagoban az ASCO világkongresszuson tartott előadást, amit akkor azzal kezdett, hogy együttérzéséről biztosította a londoniakat és a teremben ülő angol kollégáit.

A hivatalos méltatásban is kiemelt hangsúlyt kapott Karim Fizazi személyisége, sokszor megtapasztalt szerénysége és empátiája. Lakatos Gábor, az MKOT elnökségi tagja ismertette a professzor tudományos eredményeit, főbb kutatásait. Az MKOT korábbi években avatott tiszteletbeli tagjai közül többek véleménye megjelent a laudációban, üzent Aimery de Gramont, David J. Kerr, Ian Tannock és Alberto Sobrero is. A prezentáció itt elérhető.

A díj átvétele után Karim Fizazi áttekintő előadást tartott, amelyben összefoglalta a prosztatadaganat gyógyszeres kezelésének eddigi mérföldköveit, eredményeit és a jelenleg érvényben lévő ajánlásokat is.