Rákbetegek sorsát eldöntő kérdések Keszthelyen

A neoadjuváns kezelésekkel szerzett tapasztalatok, esetbemutatások, irányelvek megvitatása mellett a gyakorlati eszmecserére és a finanszírozási szempontok ütköztetésére is teret nyit a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) kétnapos Perioperatív Onkológiai Kezelések Szimpóziuma Keszthelyen.

Hideghéty Katalin

Hideghéty Katalin

„Egy daganatos beteg sorsát eldöntheti az, hogy mi az első beavatkozás, amit elvégeznek nála, mert azzal döntő részben kijelölik a lehetséges további lépések körét is. Ebből a megfontolásból az onkoteam döntést optimális esetben akkor kell meghozni, amikor minden elérhető diagnosztikai lelet rendelkezésre áll, ám még semmilyen műtét vagy kezelés nem történt a beteggel. A daganatsebészet ma is a gyógyító célú kezelések alapja az esetek jelentős részében, ám az már nem jelenthető ki, hogy minden beteg az azonnali műtéttel kapja a legjobb esélyeket” – jelentette ki Hideghéty Katalin, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke az orvostársaság által Keszthelyen megszervezett kétnapos országos szakmai konferencia megnyitóján.

A rendezvényen diagnosztikai, onkológusi, sebészi és sugárterápiás megközelítésből is előadások hangzanak el arról, hogy a műtétet megelőző vagy közvetlenül azt követő perioperatív vizsgálatokkal és kezelésekkel milyen betegségtípusokban milyen ütemezésben lehet leginkább javítani a daganatos betegek gyógyulási esélyét, életkilátásait.

Az MKOT Perioperatív Onkológiai Kezelések Szimpózium szakmai programja.

Kapcsolódó cikk:
Bidló Judit a rákgyógyszerek finanszírozásáról