Új I. fázisú farmakológiai vizsgálóhely Budapesten

Klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet hozott létre a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház az intézmény onkológiai osztályán.

Fotó: MTI - Máthé Zoltán

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

A március 28-i megnyitón Tamás Róbert orvosigazgató azt mondta, Magyarország a régióban kiemelkedő helyet foglal el a klinikai fázisú gyógyszerkutatásokban, és a Honvédkórház célja, hogy ezt szervezetten végezhesse.

Pápai Zsuzsanna, a kórház onkológiai osztályának vezető főorvosa arról beszélt, hogy egy ilyen részleg kialakításának nagy jelentősége van az onkológiában. A megjelenő újabb gyógyszerek és terápiák rendkívül drágák, ezekhez nehéz hozzájutni, de a klinikai vizsgálatok keretén belül azok a betegek, akiknek a korábbi terápia már nem nyújthat segítséget, megkaphatják a kísérleti gyógyszereket. Elmondta, hogy az intézmény onkológiai osztályán az elmúlt öt évben 450 beteg vett rész mintegy ötven klinikai vizsgálatban, jellemzően a II. és a III. fázisban.

Amint arra az MTI összefoglalója kitér, az új részleg öt ággyal, külön vizsgáló- és tárolóhelyiséggel működik, az általános betegellátástól elkülönítve.