Schaff Zsuzsanna a Széchenyi-díjról

Számomra nagyon sokat jelent a kitüntetés, hiszen ez a legnagyobb, amit Magyarországon el lehet érni. Úgy érzem, mindig csapatban dolgoztam, sok kiváló kutatóval, az elismerés nekik is szól – nyilatkozta a Széchenyi-díjjal kitüntetett Schaff Zsuzsanna kutatóorvos. A díjat a májgyulladást okozó vírusok májkárosító hatásának felismerését eredményező vizsgálatai, valamint a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos egészségügyi kutatások szervezése és koordinálása terén végzett tevékenysége elismeréseként ítélték neki.

Áder János; Kövér László; Orbán Viktor; Sóbel Mátyásné dr. Schaff Zsuzsánna - MTI Fotó: Kovács Attila– Pályám elején az egyetemi hallgatók oktatását élvezetem inkább, ezt a mai napig is végzem. Legaktívabban akkor tudtam bekapcsolódni a világ tudományos életébe, amikor az Egyesült Államokban, a világhírű bethesdai Nemzeti Rákkutató Intézetben (NCI) dolgozhattam – fogalmazott Schaff Zsuzsanna.

– Annak örültem, hogy amikor hazajöttem, részben folytathattam az ott megkezdett munkát, miközben nagyon szoros kapcsolatot tartottam fenn európai kutatócsoportokkal, főleg párizsi centrumokkal, heidelbergi, bécsi laboratóriumokkal. Nemcsak én dolgozhattam együtt velük, de fiatalabb munkatársaimat is küldhettem oda kutatni. Rengeteget jelent a folyamatos kapcsolat a nemzetközi kutatással – magyarázta Schaff Zsuzsánna.

– Számomra mindig a májkutatással kapcsolatos munkáim voltak a legfontosabbak, különösen a hepatitisz-C vírus, az a mechanizmus, ahogy a májat károsítja, illetve a hepatitisz-vírusok és a májrák kapcsolata. Azt kutattuk, milyen folyamatokon át vezet a vírus a májrák elsődleges kialakulásához – tette hozzá. Amint az MTI cikke megjegyzi, a professzor tudományos eredményei azért különösen jelentősek, mert ma az ezek alapján kifejlesztett gyógyszerek segítik a betegek gyógyulását.

– Most a hepatitisz gyógyításában azokat a szereket vezetik be, melyek a vírus egyes komponensei ellen irányulnak, illetve a kórokozó szaporodási módja ellen. Ahhoz, hogy ezeket a szereket kifejlesszék, alapvető volt, hogy megismerjük, mi az egyes vírusösszetevők szerepe, mi a hatása. Magam francia és osztrák kollégáimmal a vírus egyik összetevőjének hatásmechanizmusával foglalkoztam, és úgy érzem, ez igen nagy előrelépés volt az antivirális szerek kutatásában – hangsúlyozta.

– Nagy hasznát látom a kutatási eredményeimnek azért is, mert még mindig gyakorló diagnoszta vagyok, azaz amit a kutatásban tanultam, láttam, a napi diagnosztikus munkában érvényesítem. Ebben a pillanatban is a mikroszkópom előtt ülök, és egy beteg májbiopsziáját vizsgálom. Nagyban segít, hogy a kutatásban is ezen a területen tevékenykedtem, a diagnózisom is pontosabbá válik – fűzte hozzá Schaff Zsuzsanna.

prof. dr. Schaff Zsuzsanna - Fotó: Semmelweis Egyetem - Kovács AttilaSchaff Zsuzsanna orvos, patológus, akadémikus 1943. október 28-án született Budapesten. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen tanult, illetve az Amerikai Egyesült Államokban Nemzeti Rákkutató Intézetében folytatta tanulmányait. 1971 és 2000 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) I. Számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének munkatársa, 2000 és 2008 között a II. Számú Patológiai Intézet igazgatója, jelenleg professzora. 1976-ban az orvostudomány kandidátusa, 1987-ben doktora lett. 1988-tól egyetemi tanár. 1998 és 2001 között Széchenyi professzori ösztöndíjas. Kutatási területe a vírus-sejt kölcsönhatás, ezen belül kiemelten a májgyulladást okozó vírusok, így a hepatitis-B és hepatitis-C vírus, és különösen ezek májrákot okozó hatása. Jelentős szerepet vállalt a rákbetegek és az orvosok közti kapcsolat szorosabbá tételében és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő munka fejlesztésében. 1997 és 2004 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlési képviselője. 1995 és 1999 között az Onkológiai és Sugárterápiás Szakmai Kollégium, 2004-től a Patológiai Szakmai Kollégium elnöke. 2010-től az MTA levelező tagja. 2011-óta az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottság elnöke. Elnöke az International Academy of Pathology magyar divíziójának (2006-tól), volt elnöke a Magyar Onkológusok Társaságának, az Európai Rákkutató Társaság (EARC) Ösztöndíj Bizottságának, számos hazai orvostársaság vezetőségi tagja, a MOTESZ Felügyelő Bizottságának elnöke, PhD alprogram vezető. Számos folyóirat szerkesztőségi bizottsági tagja (Orvosi Hetilap, Pathology & Oncology Research). Több könyv szerkesztője, illetve írója. Munkásságát 1985-ben Per Hedlum-emlékéremmel, 1987-ben Jendrassik-emlékéremmel, 1998-ban Krompecher-emlékéremmel, 2000-ben Hetényi-emlékéremmel ismerték el. 2006-ban vehette át az Akadémiai Díjat, 2007-ben a Szabó György-díjat, 2009-ben a Szent-Györgyi Albert-díjat.

Fotók: MTI – Kovács Attila, Semmelweis Egyetem – Kovács Attila

Kapcsolódó cikkeink:
Kik kaptak az orvosok közül állami kitüntetést idén?
Májrákos betegek bevonásával zajló klinikai vizsgálatok