Neuroendokrin daganatok: a kezelések debreceni gyakorlata

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában egy éve elérhető az az új izotópos kezelés, amelyet korábban csak néhány európai intézetben alkalmaztak. Az új eljárással tavaly május óta 13 neuroendokrin daganatban szenvedő beteget kezeltek Debrecenben.

Amint arról a Debreceni Egyetem beszámolt, a Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikáján egyre több beteget kezelnek a neuroendokrin sejtekből kiinduló tumoros elváltozásokkal. A daganatok leggyakrabban a gyomor-béltraktusban és a hasnyálmirigyben, valamint a hörgőrendszer nyálkahártyájában alakulnak ki, de csaknem minden szervben keletkezhetnek.

Amennyiben a tumor operációval nem távolítható el, speciális gyógyszerekkel eredményesen kezelhető. Sok esetben azonban a betegség kialakulása és az első panaszok (például hasmenés, hirtelen fogyás, gyengeség) megjelenése között 7-10 év is eltelhet, így a beteg későn kerül orvoshoz, amikor már több szervben is áttétek képződtek. Ebben az esetben az radioizotópterápia jelentheti az eredményes gyógymódot.

–    A neuroendokrin daganatok leggyakrabban a nyirokcsomókba, májba, csontba, tüdőbe adnak áttéteteket. A későn felfedezett, áttétet képzett tumorok esetében nagyon hatékony terápia a Debrecenben is alkalmazott kezelés. Ezzel megállítható a tumor növekedése és elérhető, hogy visszafejlődjön a daganat. A kezeléssel jelentősen meghosszabbítható a páciensek élete – fogalmazott a portálnak Bodor Miklós tanszékvezető egyetemi docens, a DE Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részlegének vezetője.

Az új eljárást Magyarországon először a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, illetve a Semmelweis Egyetemen használták 2022 májusában (erről az MKOT portálon ITT számoltunk be). A kezelés korábban csak néhány európai központban volt elérhető. A Debreceni Egyetemen az elmúlt egy évben 13 beteget kezeltek a módszerrel. A kezelés azon alapul, hogy a neuroendokrin daganat sejtjei tartalmaznak egy olyan különleges fehérjét, amely az egészséges, nem daganatos sejteken nincs, vagy csak nagyon kis mennyiségben. A kezelés során a beteg 177Lu-oxodotreotidot kap, amely csak ehhez az egy fehérjéhez, így csak a daganatsejtekhez kötődik, a felesleg a beteg szervezetéből a vizelettel távozik. A készítmény sugárzó, radioaktív anyagot tartalmaz, mely a kötődés után helyi sugárzásával kisebbíti vagy elpusztítja a daganatot és annak áttéteit.  A kezelés speciális hátteret, műszerezettséget és szaktudást igényel, amely a Klinikai Központban rendelkezésre áll. A szakemberek azon dolgoznak, hogy hasonló elven működő kezelést hamarosan más daganattípusoknál, például a prosztatarák terápiájában is bevezethessenek.