Új hazai gyakorlat a neuroendokrin daganatok kezelésében

A neuroendokrin, vagyis hormontermelő daganatok izotópos infúziós kezelésének hazai elindításáról adott ki közleményt a Semmeweis Egyetem, ahol a Debreceni Egyetemmel csaknem párhuzamosan kezdték meg e terápiák hazai alkalmazását.

Amint a Semmelweis Egyetem beszámolója fogalmaz, a kezelés hazai bevezetése azért bír nagy jelentőséggel, mert eddig a magyar betegeket NEAK támogatással ugyan, de külföldön, Svájcban vagy Németországban látták el. A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján – és ezzel közel egy időben a Debreceni Egyetemen is – 2022. május 12-én megtörtént az első hazai izotóp-kezelés egy neuroendokrin tumorban szenvedő betegnél. A 80 éves beteg az első infúzióra jól reagált, négy nappal később otthonába távozott, a terápia néhány hét múlva folytatódik, mivel az izotópos kezelést 8-12 hetente szükséges megismételni, összesen 3-4 alkalommal.

– Teljes gyógyulás a tumor korai felfedezéskor várható, amikor a daganat sebészileg még jól eltávolítható. A műtéttel nem gyógyítható betegek kezelésére napjainkban Magyarországon csaknem mindegyik, világszerte elfogadott gyógyszeres kezelési mód elérhető – fogalmazott Lakatos Péter, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára. Hozzátette: a gyógyszeres terápiák lassítják ugyan a daganatos betegség előrehaladását, ám egy ponton túl hatásukat vesztik, ilyenkor az előrehaladott, már szóródott daganat esetén az izotóp-kezelési módszerek nyújthatnak segítséget.

– A neuroendokrin tumoroknak van egy receptoruk, amit úgy lehetne jellemezni, mint egy zárat az ajtón – szemléltette a professzor. A sejtek felszínén lévő zárba bele kell illesztenünk a kulcsot, ami jelen esetben egy hormon (szomatosztatin), majd a kulcsot megjelöljük egy címkével, ez pedig a Lutécium 177. A szer a sejtfelszíni receptorhoz kötődve bejut a daganatsejtbe, ahol a sugárzó izotóp kifejti hatását, és elpusztítja a daganatsejteket. Ezt hívjuk peptid receptor radioterápiának (PRRT) – magyarázta dr. Lakatos Péter. – Az európai gyógyszerhatóság (EMA) 2017-ben Lutathera néven elfogadta a Lutécium 177 alkalmazását felnőttek neuroendokrin tumorainak kezelésére. Ezzel egy időben kezdtük meg a hazai bevezetés feltételeinek megteremtését a másik három orvosképző egyetemmel közösen, amely erőfeszítésünket most siker koronázta – tette hozzá a szakember.

A szomatosztatin-PRRT kezelés az elmúlt másfél évtizedben több európai onkológiai centrumban is elérhetővé vált Bázeltől Milánóig, míg Kelet-Európában először Krakkóban végezték. A hazai betegek 2005. óta vehették igénybe társadalombiztosítási támogatással, de csak külföldön, főként Svájcban és Németországban. Eleinte évi 2-5, az utóbbi években évi 30-40 kérelem érkezett az NEAK-hoz, amely betegenként átlagosan 4 kezeléssel számolva évi 120-160 alkalmat jelentett.

Az endokrinológiai betegségek jelentőségére hívja fel a figyelmet a május 23-i, most először megrendezendő Európai Hormon Nap is.

Forrás: Semmelweis Egyetem