MKOT IX. Kongresszus: tudományos eredmények és szakmai viták

A nemzetközi kutatási eredmények megosztását, a hazai tapasztalatok megvitatását szolgálja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság IX. Kongresszusa is – hangzott el a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján. November 17-19. között a Groupama Arénában több mint ötszáz szakorvos – onkológusok mellett patológusok, radiológusok, sebészek, sugárterápiás szakemberek, pszichológusok, társszakmák képviselői – vesz részt a hazai onkológia atyjának tekintett, napokban elhunyt Eckhardt Sándor professzor emlékének szentelt konferencián. Az onkológiai szakdolgozóknak és a háziorvosoknak önálló továbbképzést szerveztek.

Miután sajtotajekoztato_2Pajkos Gábor, az MKOT elnöke és Bodoky György tiszteletbeli elnök megnyitotta a betegek számára szervezett Daganatos Betegek Napját, sajtótájékoztatón számoltak be az MKOT IX. Kongresszusának részleteiről.

Bodoky György, a kongresszus elnöke elmondta: számos előadás foglakozik az új immunterápiákkal, amelyektől áttörést vártak több betegségtípusban is, ám egyelőre a betegeknek csak egy kis részénél sikerült látványos eredményeket elérni. Sok szó esik a célzott onkológiai kezelésekről, amelyekről immár több éves tapasztalat áll rendelkezésre a hazai ellátóhelyeken is. A professzor a konferencia kiemelt témái között említette a vastagbélrákot, a hasnyálmirigyrákot, a veserákot, a bőrrákot, a szarkómát.

Tudományos rangot ad az eseménynek, hogy a hazai szakemberek mellett szakterületük világszerte elismert rákkutatói tartanak előadásokat. Például az Oxfordból érkező David J. Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság korábbi elnöke, akit a magyar orvostársaság tiszteletbeli tagjává is avat. Szintén nagy érdeklődés övezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szervezett fórumot, ahol teret adnak a finanszírozó szakértője és a szakorvosok nyílt szakmai vitájának is.

Kapcsolódó cikkek:
Pajkos Gábor kongresszusi köszöntője Eckhardt Sándor emlékére
MKOT IX. Kongresszus: Itt a programfüzet!
MKOT szimpóziumok: ezzel rukkol elő 9 gyógyszercég