Pajkos Gábor kongresszusi köszöntője Eckhardt Sándor emlékére

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kilencedik kongresszusát rendezi 2016. november 17-19. között Budapesten nem szokványos helyszínen, a Groupama Arénában. Kongresszusunkat a hazai onkológus társadalom tanítómesterének, Dr. Eckhardt Sándor akadémikus emlékének ajánljuk – kezdi kongresszusi köszöntőjét Pajkos Gábor, az MKOT elnöke.

Dr. Pajkos GáborTársaságunk hagyományaihoz híven egyszerre kívánja a klinikai onkológia legfrissebb eredményeit eljuttatni a szakma hazai képviselőihez és lehetőséget adni a hazai klinikai onkológiai ellátás tudományosan feldolgozott eredményeinek bemutatására.

Idei kongresszusunk jelmondata „Céltudatosan a gyógyítás útján”. A célzott kezelések térnyerésére, az elért eredmények értékelésére, az innovatív terápiák tudományosan megalapozott alkalmazására utalunk. A kongresszus kiemelt témakörei az immunterápiák, a lágyrész szarkomák és a gasztrointesztinális daganatok. Az adott területek legkiválóbb külföldi képviselői mellett hazai szerzők előadásait hallgathatjuk meg. A témaválasztás időszerűségét igazolja, hogy ötszáz fölött van a regisztrált résztvevők száma, több mint száz összefoglalót küldtek be az eredményeiket, tapasztalataikat megosztani igyekvő kollégák.

MKOT IX. Kongresszus programfüzetA korábbi évek gyakorlatának megfelelően ismét megrendezésre kerül az onkológiai szakdolgozók fóruma. A sikeres gyógyszergyártói szimpóziumok napja, illetve a tudományos programot megelőző „reggeliző szimpóziumok” idei kongresszusunkon sem maradnak el.

A korábbi évek sikeréből kiindulva szerveztük meg a háziorvosi onkológiai továbbképző tanfolyamot és a legutóbb is nagy érdeklődéssel kísért ismeretterjesztő „Daganatos Betegek Napja” programunkat az onkológiai civil szervezetekkel együttműködve 2016. november 16-án.

A szorosan vett tudományos program mellett lesz idő és lehetőség a kötetlen személyes tapasztalatcserére, beszélgetésekre, a szakmai és baráti kapcsolatok elmélyítésére. A kongresszuson elhangzó előadások, bemutatott poszterek kivonatait a
Magyar Klinikai Onkológiai Társaság hivatalos folyóiratában, a Klinikai Onkológia című tudományos folyóirat különszámában jelentetjük meg.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége nevében sikeres és jó hangulatú, eredményes kongresszusi részvételt kívánok mindnyájunknak. Kívánom, hogy tudásban, tapasztalatokban gazdagodva, jó érzésekkel emlékezzenek, igen, érdemes volt eljönni az MKOT IX. Kongresszusára!

Pajkos Gábor
az MKOT elnöke