Daganatot találó CT és MRI: visszamenőleg elszámolják

Bár a miniszteri rendelet július 15-i dátummal jelent meg, június elsejétől visszamenőleg alkalmazható a kiegészítő pontérték elszámolása az onkológiai indikációjú CT, MR diagnosztika 14 napon belül történő elvégzésekor, ha igazolódik a rosszindulatú daganatos kórkép – hívta fel a figyelmet a Weborvos.

A jogszabály a Magyar Közlöny 105. számában jelent meg, ebben szerepel a kifizetést lehetővé tévő 36/2015. (VII. 15.) EMMI rendelet.

Amint arról az MKOT portálon korábban beszámoltunk, a szabályozás lényege, hogy 2015. június 01. napját követően a rosszindulatú daganatos kórkép megalapozott klinikai gyanúja esetén a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatot a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül köteles elvégezni.

A szakorvosi betegvizsgálat során, amennyiben a kórelőzmény, klinikai státusz, releváns laboreltérések, egyéb képalkotó vizsgálatok eredményei alapján a rosszindulatú daganatos kórkép klinikai megalapozott gyanúja merül fel, és a klinikai szakorvos CT vagy MR vizsgálat elvégzését tartja indokoltnak, akkor a vizit során a beutalót kiállító szakorvosnak a területileg ellátásra kötelezett CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóval előzetesen le kell egyeztetnie a vizsgálat időpontját. Javasoljuk, hogy a beutalón a vizsgálati időpont feltüntetése mellett a „14 napos szabály” megjelölés is szerepeljen.

A további részletek korábbi cikkünkben ide kattintva olvashatók el.