CT és MRI 14 napon belül: sorvezető a beutaláshoz

Az OEP tájékoztatót tett közzé a tumorgyanú esetén alkalmazandó 14 napos CT és MRI vizsgálatokra történő beutalásokról és az elszámolásról.

A szakmapolitika jelentős változtatásokat vezetett be a rosszindulatú daganatos megbetegedések diagnosztizálása érdekében, melyet 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet szabályoz. A szabályozás lényege, hogy 2015. június 01. napját követően a rosszindulatú daganatos kórkép megalapozott klinikai gyanúja esetén a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatot a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül köteles elvégezni.

A szakorvosi betegvizsgálat során, amennyiben a kórelőzmény, klinikai státusz, releváns laboreltérések, egyéb képalkotó vizsgálatok eredményei alapján a rosszindulatú daganatos kórkép klinikai megalapozott gyanúja merül fel, és a klinikai szakorvos CT vagy MR vizsgálat elvégzését tartja indokoltnak, akkor a vizit során a beutalót kiállító szakorvosnak a területileg ellátásra kötelezett CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóval előzetesen le kell egyeztetnie a vizsgálat időpontját. Javasoljuk, hogy a beutalón a vizsgálati időpont feltüntetése mellett a „14 napos szabály” megjelölés is szerepeljen.

Abban az esetben, amennyiben a területileg ellátásra kötelezett CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a vizsgálatra 14 napon belüli időpontot nem tud biztosítani, akkor a beutalón azt a legkorábbi időpontot kell feltüntetni, melyre a szolgáltató a vizsgálatot vállalja. Erről a tényről a beutaló szakorvos az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt a megadott email címen (lásd: OEP honlapon illetékességenként) értesíti annak érdekében, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az ellátásszervezésről és a 14 napon belüli vizsgálatról gondoskodni tudjon.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően az elvégzett CT, MRI vizsgálat díját az általános szabályok szerint a TVK terhére, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár minden esetben finanszírozza az egészségügyi szolgáltatók részére. Amennyiben a 14 napon belül elvégzett CT, MRI vizsgálat alapján a rosszindulatú daganatos kórkép beigazolódik, úgy a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a teljesítményének jelentése során a 99930 kiegészítő kódot is jelentheti (10 000 pontérték), mely TVK-mentesen kerül elszámolásra.

A vizsgálatra 14 napon belül időpontot biztosítani nem tudó, de területileg ellátásra kötelezett CT, MRI szolgáltató TVK-jának terhére, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a vizsgálatot más szolgáltatónál is elvégeztetheti. Ebben az esetben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kijelölt, és a diagnosztikai vizsgálatot elvégző CT, MRI szolgáltató számára a vizsgálat TVK-n felül kerül kifizetésre.

A teljes, ábrával is illusztrált OEP útmutató PDF formátumban itt elérhető.