XXVII. Francia-Magyar Radiológiai Szimpózium

Mintegy 350 szakember vett részt a XXVII. Francia-Magyar Radiológiai Szimpóziumon Budapesten.

A szimpózium zárónapja az emlődiagnosztikáról szólt – ezen a napon a Pro-Radiológia Alapítvány szakmai civil szervezet és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület közös sajtótájékoztatót rendezett, amelyről utóbbi szervezet összefoglalót tett közzé. Eszerint szó esett a szimpóziumon megtárgyalt témákról, továbbá ismertették azokat a nemzetközi referenciaanyagokat is, amelyeket a szakma, a háziorvosok, a lakosság és a média tájékoztatására tettek magyar nyelven is elérhetővé.

A kezdeményezés létjogosultságát az adta, hogy számos támadás éri a mammográfiás szűrést, rendszeresen jelennek meg félrevezető hírek. A résztvevők hangsúlyozták: ezek a cikkek felesleges riadalmakat keltenek, a tudományosan megalapozott eljárások helyett pedig gyakran olyan módszereket ajánlanak, amelyek valójában nem alkalmasak az emlőrák diagnózisára.

„A mammográfiás szűrés a lakossági szinten alkalmazható legjobb módszer az olyan emlődaganatok felfedezésére, amelyek még nem adnak kitapintható vagy látható jelet” – erősítette meg Forrai Gábor radiológus, a szimpózium szervezője, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság korábbi elnöke. Üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy kizárólag az arra hivatott szakorvos a hiteles forrás az emlődiagnosztikában. Önmaga életét veszélyezteti, aki nem szakorvosnak, hanem „a szomszéd néninek, önjelölt internetes tanácsadóknak hisz.”

A szimpóziumon előadó francia szakember, Patrice Taourel professzor hozzátette: Franciaországban is küzdenek hasonló gondokkal, félrevezető ál- és rémhírekkel a mammográfiáról, ám a francia civil szervezetek a szakmával összefogva markánsan kommunikálnak a témában a lakosság felé. Megjegyezte: a kommunikációs kihívásokkal együtt is elérik azt, hogy a szűrési korosztályba tartozó francia nők közel 75 százaléka megjelenik az emlőszűrésen. Az eredményesség látszik a számokban is: Franciaországban az emlőrákos megbetegedések arányaihoz képest kevesebben halnak meg a betegségben, mint Magyarországon. A francia nőket 50-75 éves koruk között kétévente hívják mellrákszűrésre (Magyarországon 45-65 év között). A magasabb emlőrák kockázatú nőknek már 40 éves kortól kezdve évente mammográfiát, a genetikai mutáció miatt magas kockázattal rendelkezőknek pedig 30 éves kortól évente mammográfiát és emlő MRI-t ajánlanak. Patrice Taourel arról is beszélt, törvény szabályozza, hogy a diagnózistól a kezelés megkezdéséig 45 napnál nem szabad több időnek eltelni.

Forrai Gábor az Európai Emlőradiológiai Társaság (EUSOBI) állásfoglalását idézve hangsúlyozta, hogy a „mammográfiás lakossági szűrés bizonyítottan csökkenti az emlőrákból adódó halálozást.” A szűrésekre vonatkozó iránymutatásként hozzátette: „a mammográfia az egyetlen szakmailag elfogadott, alkalmazható lakossági szűrési mód – minden más vagy kiegészítő módszer, vagy egyszerűen félrevezetés.” Az MRI-ről megjegyezte, hogy az a magas kockázatú nők szűrésére, illetve kiegészítő vizsgálatként alkalmazható diagnosztikus módszer. Az ultrahang vizsgálat is egy kiegészítő eljárás, nem szűrőmódszer.

– Gyógyult betegként elszomorít és feldühít, amikor hitelesnek tűnő magazinokban vagy a Facebookon megosztott posztokban lebeszélni próbálják a nőket a mellrákszűrésrőlsről – fogalmazott Báródi Edit, az Egészség Hídja Egyesület titkára. – Partnereinkkel együtt sokat teszünk azért, hogy folyamatosan szó legyen a hiteles és valós emlőrák terápiákról és a bizonyított, evidencia alapon működő szűrésről is. Fontos, hogy a nők kritikusan olvassanak, megtanulják, mi az, ami hiteles. Nagyon sokszor sajnos azon múlnak életek, hogy egy cikk vagy poszt olvasója nem tud különbséget tenni a valódi szakember és az önjelölt között. Ugyanígy nagyon fontos, hogy a média munkatársai is következetesen utánajárjanak az általuk idézett forrásoknak, és valódi szakemberektől kérjenek véleményt. Az Európai Emlődiagnosztikai Társaság által publikált, már magyarul is elérhető ajánlások reméljük, hogy gyakran használt forrásai lesznek az emlőrák diagnosztikával és a szűréssel kapcsolatos cikkeknek – mondta Báródi Edit.