Vigyen-e a beteg magával gyógyszert a kórházba?

A kórházba bevitt gyógyszerek felhasználási gyakorlatának hazai áttekintését és az alkalmazás kapcsán jelentkező attitűdök vizsgálatát választotta témájául dr. Csontos Diána a 2014. évi XLIX. Rozsnyay Mátyás Emlékversenyen. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Intézeti Gyógyszertárában dolgozó gyógyszerész megosztott második helyezést ért el.

Gyogyszerek_marokbanA kórházak szemszögéből a behozott gyógyszerek használata financiális szempontból kedvezőnek tűnhet, ugyanakkor a jogi és a szakmai elvárásokat megfontolva igencsak aggályos. A fekvőbeteg-ellátó intézményekben ápolt betegek teljes körű gyógyszerellátásával kapcsolatos elvárásokat számos jogszabályi előírás definiálja. A két fő előírás az, hogy „a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás keretén belül a beteg jogosult – valamennyi aktuális és krónikus betegségének – gyógykezeléséhez szükséges gyógyszerre”, valamint, hogy „a fekvőbeteg ellátást végző intézményben csak az intézeti gyógyszertárban nyilvántartott gyógyszer tartható és alkalmazható”. Az ellátásban résztvevők tapasztalata szerint azonban a kórházak szűkített és szakmaspecifikus gyógyszerválasztéka gyakran nem képes kielégíteni a betegek gyógyszerigényeit annak ellenére, hogy ezt a hatályos jogszabályok előírják. Ennek következtében a betegek saját, kórházba behozott, vagy behozatott gyógyszereiket szeretnék, vagy éppen kénytelenek szedni.

A jelenség komplex, több aspektusból is megközelíthető, ráadásul valamennyi járóbeteg-ellátásban alkalmazott gyógyszer érintett lehet. Az említett ellentmondások és szabályozási hiányosságok bizonytalansághoz vezetnek, nincsen egységes gyakorlat, hanem motiváltságtól függően egyéni megoldásokat alkalmaznak mindenhol. Ugyanakkor a hatályos jogszabályokban megfogalmazott tiltás, kötelezettség ellenére is fontos annak ismerete és dokumentálása, hogy a kezelt beteg milyen készítményeket alkalmaz. Jó lenne elérni, hogy átlátható legyen a kórházi kezelés során a betegek valós gyógyszerelésének komplex folyamata! Ez a máig tisztázatlan, ugyanakkor a finanszírozás és a minőségbiztosítás szempontjából is igen nagy jelentőségű kérdéskör mihamarabbi szabályozásra vár mind a betegek, mind az ellátásban közreműködők érdekében – közölte a PharmaOnline szakportál.