Vastagbélrák: baktérium és progresszió lehetséges összefüggése

A Nature folyóirat közölte a Fred Hutchinson Cancer Center kutatóinak cikkét, amelynek fő megállapítása, hogy az egyik szájüregben is megtalálható baktérium (Fusobacterium nucleatum) képes a bélbe jutni, és jelenléte a kolorektális rákos daganatok 50%-ában kimutatható, ráadásul elősegíti a rák progresszióját, és kezelést követően is rosszabb kimenetekhez vezet.

Az Orvostovábbképző Szemle Online által szemlézett publikáció szerint a mostani vizsgálatban a kutatócsoport 200 betegből eltávolított vastagbélrákos daganatot vizsgálva megmérte a Fusobacterium nucleatum, a daganatok fertőzéséről már korábban is ismert baktérium mennyiségét. Az esetek mintegy 50%-ában azt találták, hogy a baktériumnak csak egy bizonyos altípusa (Fusobacterium nucleatum C2) volt emelkedett a tumorszövetben az egészséges szövetekhez képest. A kutatók a vastagbélrákos betegek székletmintáiban is nagyobb mennyiségben találták meg ezt a mikrobát, mint az egészséges emberek székletmintáiban.

“Következetesen azt láttuk, hogy a Fusobacterium nucleatum-ot tartalmazó vastagbéldaganatos betegeknél rosszabb a túlélés és rosszabb a prognózis, mint a mikrobát nem tartalmazó betegeknél” – nyilatkozta Susan Bullman a tanulmány levelező szerzője.

“Elég egyértelműnek tűnik az az összefüggés, hogy ennek a mikrobának egy bizonyos altípusa felelős a tumor növekedéséért. Ez azt sugallja, hogy a mikrobiomon belül ezt az alcsoportot célzó terápiák és szűrővizsgálatok segíthetnének azoknak az embereknek, akiknél magasabb az agresszívabb vastagbélrák kockázata”.”

A teljes információ az OTSZ Online oldalán olvasható.