Új rákkutatási eredmények a hazai gyakorlatban

Minél hamarabb kerüljenek be a hazai betegellátásba a világ legújabb rákkutatási eredményei – fogalmazza meg célkitűzését a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, amely mától kétnapos tanácskozásán közel négyszáz hazai szakorvossal osztja meg a legfrissebb kutatások tanulságait. Az eredmények egy része akár már ma is alkalmazható a hazai kórházakban.

Több száz szakorvos részben személyes, részben online részvételével zajlik a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) kétnapos szimpóziuma Zalakaroson. Az orvostársaság minden évben a világ egyik legnagyobb onkológiai tudományos fórumaként jegyzett Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) kongresszusát követően tartja a hazai szakmai találkozót, hogy a magyar szakorvosoknak továbbadják az ott bemutatott legújabb rákkutatási eredményeket.

– Minden évben várjuk az újabb és újabb terápiák eredményességéről a nemzetközi beszámolókat. Vannak például olyan előrehaladott, áttétes daganatos betegségek, amelyeknél korábban fél éves túlélés már eredménynek számított, ma pedig a betegek egy jelentős része két, három, négy év elteltével is jól van. Az eredményesség nemcsak az új gyógyszerek révén javul, hanem a már meglévő hatóanyagok új kombinációkban való használata is javíthatja az életkilátásokat. A precíziós onkológia, azaz a személyre szabott kezelések térnyerése, a célzott kezelések és az immunterápiák újabb daganattípusokban adnak reményt még a gyógyíthatatlan betegségeknek is a minél hosszabb kordában tartására – fogalmaz dr. Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke. Fontos kutatási irány az is, amikor úgy igyekeznek módosítani a rákellenes kezeléseken, hogy az onkológiai eredményesség ne csorbuljon, viszont a betegeket kevesebb mellékhatás terhelje.

Kiemelt témaként kerül terítékre az emlőrák, a bőrdaganatok, a tüdőrák, a prosztatarák, a veserák és hólyagrák, a fej-nyaki és nőgyógyászati tumorok, az emésztőrendszer, mint a máj, a hasnyálmirigy, a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél daganatai. Áttekintik a ráksejtek működésének megértését célzó tumorbiológiai kutatások fejleményeit és a rákbetegek életminőségét javítani hivatott – szakszóval szupportív – terápiák kérdéskörét.

– Az új hatóanyagokhoz való hozzáférés nem az orvosokon, hanem az állami finanszírozáson múlik. Ugyanakkor a már idehaza is alkalmazott terápiák kombinálásával, az új tudományos közléseknek megfelelő terápiás módosításokkal elérhető eredményeket akár már a konferencia másnapján is hasznosítani tudják a hazai orvosok a magyar betegek gyógyításában – hangsúlyozza Pajkos Gábor.