Új onkológiai, onkohematológiai hatóanyagok kerültek be a finanszírozásba

A Gyógyszer-befogadási Bizottság javaslata alapján a nagyértékű gyógyszerek befogadása 38 terápiás területet érint, és összesen 52 készítményt tartalmaz – közölte a Belügyminisztérium.

A készítmények között onkológiai, onko-hematológiai gyógyszerek szerepelnek, emellett megtalálhatóak köztük a krónikus szívelégtelenség, a Parkinson-kór illetve a Wilson-kór kezelésére alkalmas készítmények is. Az új gyógyszerek előrelépést jelentenek, eddig ugyanis ezekhez a gyógyszerekhez csak egyedi méltányossági kérelem útján juthattak hozzá a betegek. A közlemény szerint a mostani befogadás mellett is a nagyértékű gyógyszerek támogatási előirányzata tartható, a rászorulók további adminisztratív terhek nélkül juthatnak hozzá a kezelésükhöz szükséges készítményekhez. Hozzáteszik: a befogadással egyidejűleg megújul a finanszírozási protokollok rendszere is, továbbá a tételes elszámolású gyógyszerek esetében a használatra jogosult centrumok listáját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményben teszi közzé, ami az ellátórendszerben történő változások rugalmasabb követhetőségét eredményezi.

Számos új daganatos betegségtípusban válnak elérhetővé terápiák, változnak az indikációk, bővül az immunterápiák finanszírozása is.

Az 50/2023. (XII. 12.) BM rendeletet IDE KATTINTVA PDF formátumban letölthető.

Kapcsolódó frissített cikk:
Rákbetegségek 2024. január 4-től érvényes új finanszírozási rendje | MKOT