Új módszert vezettek be Szegeden a tüdőműtéteknél

Az év elején új műtéti módszert vezettek be a szegedi Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályán Furák József egyetemi docens vezetésével és Molnár Zsolt, valamint Szabó Zsolt, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet orvosainak szoros együttműködésével. Az új műtéti módszer alkalmazása során nem intubált, spontán lélegző betegeknél egy metszésből, minimál invazív módon végeztek tüdőlebeny eltávolítást. A betegek eddig szövődménymentesen, rövid ápolást követően távoztak a klinikáról.

Furák József - Fotó: Délmagyarország

Furák József – Fotó: Délmagyarország

A leggyakrabban tüdőrákos betegeknél történik tüdőlebeny eltávolítás. Amint a Szegedi Tudományegyetem által portálunknak küldött közleményben fogalmaznak, az új műtéti eljárás biztonságos, onkológiailag is megfelelő eredményeket biztosít. Műtéti technikában nincs nagy különbség a szegedi klinikán másfél éve alkalmazott minimál invaziv tüdőlebeny eltávolítás módszeréhez viszonyítva. Különbség csak a műtéti érzéstelenítésben van. Az alkalmazott új műtéti módszerrel másfél nappal rövidebb a betegek kórházi tartózkodása. A lábadozás lényegesen gyorsabb: már közvetlenül a beavatkozás után időszakban is látható, hogy a betegek könnyebben viselik a műtéti megterhelést, ami kihat a későbbi időszakra is.

A módszerről a Délmagyarország napilapnak az orvosok részletesebben is beszámoltak.

– Ezt a műtétet a legtöbb klinikán lélegeztetés mellett végzik el – magyarázta Molnár Zsolt, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intézetvezető professzora. – Szabó Zsolt kollégám – aki a sebészeti aneszteziológia részlegünk vezetője – külföldön látta, hogy kínai kollégák hogyan végzik ezt a műtétet intubáció, azaz légcsőbe vezetett tubus nélkül, amit utána továbbfejlesztettünk. A jelenlegi módszerünk egyrészt sokkal kíméletesebb, mert elkerülhetők azok az utólagos torokfájdalmak, nyálkahártya-sérülések, amelyet az intubáció okozhat, másrészt a gázcsere szempontjából ideálisabb körülményeket teremthet, miközben a biztonság elve nem sérül. Ráadásul az operált tüdő jobban össze tud esni, ami a sebész dolgát jelentősen megkönnyíti. De nemcsak a lélegeztetésben, a fájdalomcsillapításban is új módszert vezettek be ennél a műtéttípusnál.

– A tüdőműtétek fájdalomcsillapítását korábban gerincközeli érzéstelenítésben végeztük, amely nem kellemes a betegnek, ráadásul nem is veszélytelen. Most viszont az altatás után a sebész maga adja a kisebb dózisú helyi érzéstelenítőt közvetlen szemkontroll mellett a szükséges idegekhez. Így összességében is kevesebb gyógyszert kell használnunk, amelyek ráadásul gyorsan kiürülnek a beteg szervezetéből. Ennek köszönhetően már a műtőt is éberen és fájdalommentesen hagyhatják el betegeink – mondta el Molnár professzor.

– Elsősorban az altatás miatt lett nehezebb ez a műtét, de sebészileg is fejlődni kellett hozzá – beszélt az újításról Furák József, az SZTE Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályának egyetemi docense. Mint mondta, január 24-én végezték az első ilyen, speciális tüdődaganat-műtétet, azóta 29-en vannak túl rajta. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új eljárásnak köszönhetően a betegek sokkal jobban viselik a beavatkozást, ráadásul két nappal hamarabb hazatérhetnek otthonukba.

– Európában nagyon kevés intézetben operálnak ezzel a módszerrel, szériában pedig, ahogyan mi tesszük, Közép-Kelet-Európában bizonyosan egyedülállók vagyunk – nyilatkozta a lapnak Furák József, akinek osztályán évente 160 esetben végeznek tüdőlebeny-eltávolítást tüdőrák miatt.