Új módszerrel növelnék az immunterápiák hatásosságát

A Stanford Egyetem mérnökei szerint egy egyszerű, két komponensből álló gél segítségével eredményesen növelhető az immunonkológiai kezelés hatékonysága.

Amint a Science.org tudományos oldalon megjelent publikáció nyomán arról az Orvostovábbképző Szemle Online beszámolt, a vízből és növényi alapú polimerből készült gél célzott T-sejteket juttat el a növekvő szolid tumorokba, új lehetőséget adva a kiméra receptor asszociált T-sejtes (CAR-T- sejtes) terápia használatának. A CAR-T-sejtes terápia során a betegtől levett saját T-sejtekbe egy vektor segítségével új génszakaszt juttatnak be, amit a T-sejtek expresszálnak felszínükön, melynek révén a T-sejtek fiziológiás aktivációjával egyező módon T-sejt mediált citotoxicitási folyamatok indulnak be, melyek elpusztítják a felismert daganatsejtet. Ez a nagyon hatásos és szelektív mechanizmus számos, a kemoterápiára nem reagáló tumorsejt elpusztítására is képes, eddig azonban elsősorban a vérrákok, például a leukémia és a limfóma esetében alkalmazták eredménnyel, az új eljárás révén azonban várhatóan a szolid daganatok így az agy-, mell- vagy veserák is kezelhetőek lesznek segítségével.

A jelenleg elérhető CAR-T-sejtes terápiákat intravénás infúzióval adják be. Ez azonban nem igazán tesz kárt a lokalizált daganatok esetén, mert a véráramba kerülő és az egész testben áramló sejtek kevés ideig érintkeznek a lokális daganatsejtekkel. A rák elleni küzdelem kimeríti a T-sejteket, gyengíti a szolid daganatokba történő infiltrációs képességüket.

A CAR-T-sejteknek, hatásuk kifejtéséhez szükségük van ahhoz, hogy a lokális daganatsejt körül megfelelő citokinek legyenek jelen, amelyek a CAR-T-sejteket a daganatsejt megtámadására ösztönzik, és arra, hogy a gátló citokinek és molekulák koncentrációja alacsony legyen. Az intravénásan bejuttatott a szilárd daganat elpusztításához szükséges citokinek mennyisége azonban mérgező lenne a test más, egészséges területei számára. A hidrogél képes t, amely ideiglenesen képes átmenetileg megtartani a T-sejteket és a citokineket, és a daganat közelébe fecskendezve a T-sejtek és citokinek közvetlenül a daganatosan burjánzó szövetet támadhatják.

A kutatók a Science Advances-ben megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy a gélt tartalmazó injekciók segítségével bejuttatott CAR-T-sejtek 12 nap alatt kiirtották az egérdaganatokat. A gél néhány héttel később ártalmatlanul lebomlott.

A vizsgálók a gél működését egy szivárgó tolléhoz hasonlították, ami rendszeres időközönként aktivált CAR T-sejteket szabadít fel, amik megtámadják a rákosan növekedő szövetet. A gyorsan eloszló folyadékkal ellentétben a gél szerkezete elég erős ahhoz, hogy hetekig a bejuttatás helyén maradjon biológiailag kompatibilis a szervezettel és teljesen ártalmatlan, a lebomlása során is.

A kutatók szerint is további preklinikai vizsgálatokra van szükség, mielőtt humán klinikai vizsgálatokra kerülhet sor, viszont úgy látják, hogy a módszerrel nem csak a T-sejteket és citokinek lehet majd bejuttatni a szervezet meghatározott pontjaira, hanem más, célzott terápiás, jelenleg fejlesztés alatt álló rákgyógyszereket is. Sőt, például a lassú hatóanyag-leadású oltóanyagokat is.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online