Új készülék segíti a sugárterápiás tervezést Szombathelyen

A 16 éves, elavult CT besugárzástervező rendszer helyére kerül új készülék, amelyet a kórház saját forrásból finanszírozott.

Amint arról az Orientpress beszámolt, a tervezőrendszer összeköthető a kórház rendelkezésére álló CT, MR berendezéssel és PET CT-vel, így képfúziót lehet létrehozni, ami magas minőségű képet eredményez és háromdimenziós térbeli felbontásra alkalmas.

Kásler Miklós miniszter sajtótájékoztatón elmondta: az oktatókórház fejlesztése folytatódik, hamarosan sor kerülhet a sugárterápia két nagyteljesítményű lineáris gyorsítójának cseréjére 1,2 milliárd forint értékben, és „törekszünk rá, hogy ez minél hamarabb megtörténjen”.

Nagy Lajos, a Markusovkszy Egyetemi Oktatókórház főigazgatója egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az új sugártervező rendszer lényegesen javítja a betegbiztonságot. A főigazgató kiemelte, hogy nagy számú beavatkozást segít, évente mintegy 1200 beteg 30 ezer besugárzása történik, ezért az új rendszer nagyban javítja a régió onkológiai betegellátást.