Új eszköz cirkuláló tumorsejtek kiszűrésére

Egy kutatócsoport olyan új eszközről publikált, amely a vérben keringő tumorsejtek kiszűrésére lehet alkalmas.

A kutatócsoport a Microsystems and Nanoengineering folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy egy olyan új eszközt sikerült kifejleszteniük, amely atomerő-mikroszkóp segítségével képes kiszűrni a vérben keringő, potenciálisan áttéteket okozó tumorsejteket.

A kutatócsoport az elsődleges tumorokból leszakadó, a véráramban igen apró mennyiségben keringő, potenciálisan áttéteket okozó keringő tumorsejtek (CTC, circulating tumor cells) kimutatására alkalmas mikrofluidikai elven működő platformot készített, ami atomerő-mikroszkóppal (AFM, atomic force microscope) vizsgálható. Az AFM vagy pásztázóerő-mikroszkópia egy nagyon magas felbontású képalkotó módszer, amely a nanométer tört részével megegyező felbontásban dolgozik. A CTC-k izolációja különböző monoklonális antitestekhez történő affinitásuk alapján történik, az AFM analízis a felfogott CTC-k elaszticitását és adhéziós tulajdonságait elemzi.

Az izolált CTC-k egyrészt a különböző típusú rákos megbetegedések korai kimutatására, diagnosztizálására és prognózisára alkalmasak, másrészt gyógyszerek teszteléséhez, illetve molekuláris profiljuk elkészítése precíziós onkológiai terápiák fejlesztéséhez nyithatja meg az utat.

Amint arról a Medical Online beszámolt, egyelőre a platformot prosztatarák esetében tesztelték, de a kutatócsoport szerint apróbb átalakításokkal a jövőben emlőrák és tüdőrák elleni kezelések kifejlesztésében is használható lesz.