Új épületben a pécsi onkoterápiás központ

Ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Onkoterápiás Intézetének új épületét. Az ünnepélyes átadás keretében Udvardy György megyés püspök megáldotta a betegeket és az egészségügyi személyzetet. Az építészetileg is igen különleges épületegyüttesben éves szinten több ezer daganatos beteget látnak el Baranya és Tolna megyéből.

Pécs_Onkologia_uj_epueletA Pécsi Tudományegyetem az elmúlt években folyamatosan fejleszti onkológiai épületegyüttesét, és a gyógyító technológiát. Az ütemezett modernizációnak köszönhetően valósulhatott meg az orvostechnológiai eszközök és berendezések korszerűsítése mellett az épületek átépítése, a betegek és orvosok szempontjából is kedvezőbb építészeti környezet kialakítása. A fejlesztés utolsó ütemeként az 1902-ben épült bába-képző elbontását követően egy új, modern és korszerű, ambuláns kezelésekre és fekvőbeteg ellátásra is szolgáló épület készülhetett el. A teljes projekt több mint 2 milliárd forint uniós támogatásból valósult meg.

Mangel László, a PTE Onkoterápiás Intézet vezetője köszöntőjében elmondta: „A sugárterápiás eszközpark modernizálása már 5 éve egyetemi költségvetésből megkezdődött, majd tavaly már európai uniós forrásból újabb gyógyító készülékeket vásárolhattunk. Nagy öröm számunkra, hogy a modern kor követelményeinek megfelelő eszközparkkal, egy korszerű gyógyszer összeállító egységgel és egy izotóp laboratóriummal felszerelve, valamennyi onkológiai kezelést egy épületegyüttesben, kifejezetten szép körülmények között tudjuk végezni.”

Az új épület építészetileg több szempontból is különleges, ugyanis a lejtő adta lehetőségeket kihasználva akadálymentesen kapcsolódik a szomszédos, 2002-ben átadott épülethez, megkönnyítve ezzel az átjárást mind a betegek, mind az egészségügyi személyzet számára. Emellett a telek érdekes alakja, és az említett lejtése egyaránt nehéz feladat elé állította a tervezőket és a kivitelezőket, de a nehézséget sikerült az új épület javára fordítani.

A Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetében napi szinten közel háromszáz ambuláns beteget látnak el, mintegy 150 sugár- és félszáz infúziós kezelést végeznek, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre ellátni.