Új elnök az innovatív gyógyszergyártók élén

Amint Némethi Erika, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) igazgatója tájékoztatásából kiderül, Jakab Zoltán, az AbbVie Kft. ügyvezető igazgatója regionális ügyvezetői munkakörbe történt kinevezését követően leköszönt az elnöki tisztségről, helyébe Thomas Straumits, az MSD Pharma Hungary Kft. ügyvezető igazgatója lép.

Thomas Straumit

Thomas Straumit

Thomas Straumits-ot választotta új elnökéül az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) Elnöksége, miután Jakab Zoltán két és fél év után új, nemzetközi (regionális) feladataira való hivatkozással bejelentette lemondását. Thomas Straumits (MScPharm) megválasztásával először kerül egy széleskörű nemzetközi gyógyszeripari tapasztalattal rendelkező külföldi elnök az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének élére.

Amint az AIPM közleményéből kiderül, Thomas Straumits gyógyszerészként végzett a svédországi Uppsala Egyetemen, és rögtön az MSD svédországi leányvállalatához csatlakozott, ahol egyre magasabb pozíciókat töltött be a marketing, a kereskedelem és a külső kapcsolatok területén. Munkájával jelentősen hozzájárult az új svéd Etikai Kódex kidolgozásához és bevezetéséhez, szoros együttműködésben a Svéd Gyógyszergyárak Szövetségével és a Megyei Tanácsok Szövetségével. 2007-ben New Jerseyben, a Merck/MSD amerikai központjában, az új termékfejlesztési osztályon folytatta karrierjét, majd 2010-ben családjával Svájcba költözött, hogy a cég európai központjában regionális marketing vezető szerepet töltsön be. Ezt követően kinevezték az MSD Európai és Kanadai Régiójának kereskedelmi igazgatójává. Az elmúlt 17 évben mértékadó gyógyszeripari szervezetekben, egyesületekben elnökként vagy elnökségi tagként aktívan részt vett az egészségügyi környezet alakításában.

2014 júniusától a magyarországi MSD Hungary Pharma Kft. ügyvezető igazgatója. Ügyvezetői teendői mellett hamar szerepet vállalt az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének munkájában is, ahol 2015 januárjában elnökségi tagnak választották. Az elmúlt évben több magyarországi szakmai konferencián felszólalt a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése érdekében, rávilágítva arra az összefüggésre, hogy az emberek általános egészség-ismereti szintje és információ feldolgozási képessége szoros összefüggésben van az egészségügyi rendszer hatékony működésével és egy egészségesebb társadalom kialakulásával.

Jakab Zoltán, átadva elnöki stafétáját, sok sikert kíván Thomas Straumits-nak és az elmúlt időszak egyesületi eredményeire visszatekintve kiemelte: „Sikerült rávilágítanunk a Magyarországra hozott gyógyszerfejlesztés keretében végzett hazai klinikai vizsgálatok nemzetgazdasági szerepére, melyek évente közel 90 milliárd forintos hozzáadott értéket teremtenek, több ezer magasan kvalifikált orvos és egészségügyi szakember foglalkoztatásához járulnak hozzá. A klinikai vizsgálatok által évente mintegy húszezer magyar beteg jut hozzá a legmodernebb kezelésekhez és kap új esélyt a gyógyulásra.”

– Aktívan részt vettünk az európai IMI (Innovative Medicines Initiative) gyógyszeripari innovációs program magyarországi bevezetésében, amely lehetőséget ad és támogatást biztosít számos hazai orvosnak, kutatónak, szervezetnek arra, hogy nagyszabású nemzetközi gyógyszerkutatási és fejlesztési programokba kapcsolódjon be, így bekerüljön a gyógyszeripari innováció élvonalába. Szintén egy európai kezdeményezéshez csatlakozva lefektettük a „Transzparencia Együttműködés” hazai alapjait, melynek célja, hogy biztosítsa az orvosok, a gyógyszeripar és az egészségügy együttműködésének átláthatóságát, mely a minőségi gyógyítás és a szakmai feddhetetlenség és hitelesség záloga. Jelentős előrelépés történt a laikus közönséggel való kapcsolattartásban is az „okosgyógyszer” fogalmának bevezetésével és az interneten, sajtóban és a televízióban megjelenő széleskörű egészségügyi felvilágosító programok támogatásával. Folyamatosan fejlődik a gyógyszeripar, mára egykor rettegett betegségek váltak az elmúlt húsz évben lépésről lépésre egyre jobban kezelhetővé vagy gyógyíthatóvá, de sokat lehetne még tenni a lakosság egészségi állapota és a népegészségügyi mutatók javítása érdekében az innovatív terápiák minél szélesebb körben való hozzáférésének biztosításával – áll a közleményben.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) új elnökének elérhetősége:
Telefonszám: (061) 424-7583,
E-mail: thomas_straumits@merck.com, office.manager@aipm.hu
Cím: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), 1027 Budapest, Kapás u. 11-15.
Levelezési cím: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.