Új daganatsebészeti eljárások Debrecenben

Több új műtéti technikát is bevezettek az elmúlt hónapokban a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, az Onkológiai és az Onkoradiológiai Klinikával szorosan együttműködve a daganatos betegek számára a lehető legszélesebb ellátási spektrumot igyekeznek biztosítani.

Amint arról a Debreceni Egyetem hírt adott, a klinikán az elmúlt hónapokban már a fej-nyaki daganatsebészet teljes spektrumát alkalmazzák. Végeznek többek között lézeres beavatkozásokat, funkciómegtartó részleges gégeműtéteket és teljes gégeeltávolítást. A felső légúti szűkületek ellátásának új centruma született. Több esetben végeztek a pajzsmirigyműtét esetleges szövődményeként kialakuló kétoldali gégebénulás kezelésére hangréstágító eljárást, úgynevezett hangszalag laterofixációs műtétet, amellyel biztosítható a szabad légzés. A beavatkozás segítségével elkerülhető a korábban alkalmazott légcsőmetszés, a tracheotomia. Az intenzív osztályon hosszasan kezelt betegeknél a tartós lélegeztetés miatt gége- és légcsőszűkületek alakulhatnak ki. Nyitott feltárásból végzett „légúttágító” műtétek mellett új, minimálisan invazív eljárásokat is sikeresen hajtottak végre.

– A légcsőszűkületek megoldása lehet egy innovatív eszköz, a légcsőtágító ballon dilatátor alkalmazása. Egyszerűbb, rövid szakaszt érintő esetekben a szűkületet a ballon felfújásával meg lehet szüntetni, így elkerülhető a bonyolultabb műtét. Az eljárást most alkalmaztuk először Debrecenben. Előnye, hogy kialakítása miatt lehetővé teszi a műtét közbeni folyamatos biztonságos lélegeztetést is- ismertette Sztanó Balázs egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója. Hasonló eszközt alkalmaznak a fülkürt műtéteknél is.