Tumorellenes gél agytumor műtétje után?

A Johns Hopkins University kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent cikkükben egy olyan gélt ismertettek, amely állati modellszervezetekben 100%-os hatásossággal volt képes eliminálni az agydaganatokat.

Amint a Medical Online ismertette, a kutatók egy rákellenes hatóanyagot (paklitaxel) és egy antitestet vegyítettek össze egy hidrogélbe, amely képes kitölteni a glioblasztómák sebészeti eltávolítását követően jelentkező apró tereket. A gél képes olyan területeket is elérni, amelyeket a sebész a tumor eltávolítása során esetleg kihagyott, ezért a reziduális daganatsejteket is el tudja ölni.

A gél másik hatása, hogy aktiválja a szervezet immunrendszerét, amellyel a glioblasztóma ellen sikeresen harcolhat, azaz nem csak szimplán eliminálja a ráksejteket, hanem felfrissíti az immunrendszer memóriáját is. A kutatók szerint a gél hatásos alkalmazásához a sebészeti beavatkozás a legjobb módszer, mivel egerekben tumoreltávolító műtét nélküli használat esetén a gél csak 50%-os sikert eredményezett.

Az eredeti publikáció itt olvasható: Self-assembled nanoformulations of paclitaxel for enhanced cancer theranostics