Tumorbiológiai iránytű a hatékony terápiaválasztáshoz

Informatikusok, molekuláris biológusok és orvosok egy olyan szoftvert hoztak létre, amellyel maguk a kezelőorvosok is gyorsan megkereshetik akár okostelefonon, hogy egy tumor adott genetikai mutációja esetén milyen hatóanyagokról áll rendelkezésre orvosi információ: az informatikai rendszer a világszerte elérhető tudományos irodalom alapján automatikusan sorbarendezi a legfontosabb molekuláris elváltozásokat, a gyógyszercélpontokat és a hatóanyagokkal szerzett tapasztalatokat – hangzott el a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) mátraházi szimpóziumán.

prof. dr. Kopper LászlóAz Oncompass Calculator azért került napirendre az amerikai ASCO világkongresszus tapasztalatait a hazai szakemberek számára összegző MKOT Update’15 Szimpóziumon, mert az informatikai megoldás az ASCO programjában is terítéken volt (a szoftvert a KPS-ből létrejött nemzetközi orvosi informatikai vállalkozás, az Oncompass Medicine Zrt. fejleszti Magyarországon). Prof. dr. Kopper László, a Semmelweis Egyetem I. Számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professzora Mátraházán a tumorbiológia aktuális kérdéseiről szóló összefoglalójában tért ki a fejlesztésre.

A genetikai és genomikai kutatások mára több millió különböző molekuláris elváltozást írtak le a daganatokban. A legnagyobb kihívás az adatok feldolgozása és minden génhiba esetén a legmegfelelőbb, személyre szabott célzott terápia megtalálása. Az eszköz online hozzáférhető és egyszerre több ezer szakember is használhatja a világon, ezáltal soha nem látott adatbázis jöhet létre, ami akár a legritkább molekuláris elváltozások esetében is segítséget nyújthat a kezelőorvosnak.

A szoftver bármely laboratórium molekuláris diagnosztikai vizsgálati eredményével használható. Az informatikai rendszer arra is alkalmas, hogy eltárolja a kezelésre adott klinikai választ és ezzel továbbfejlessze önmagát. Az orvosok a rendszeren keresztül hatékonyan tudnak konzultálni, hogy a máshol már bevált sikeres kezelést választhassák, és elkerüljék egy hatástalan kezelésnek az ismétlését. A bemutatott informatikai rendszer CE minősítést kapott, az Európai Unióban orvostechnikai eszközként regisztrálták.