Tüdődaganatok gyógyítása sztereotaxiás sugárkezeléssel

A korai stádiumú tüdőrák gyógyítására is bevezették a sztereotaxiás sugárkezelést az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), a módszerrel a műtéti eljárásokkal összevethető eredmények érhetők el – közölte az intézet az MTI-vel.

Amint írták, a korai stádiumú tüdőrák alapvető kezelése a daganat műtéti eltávolítása, de sok esetben az általános állapot vagy belgyógyászati kísérőbetegségek miatt a műtét nem végezhető el, vagy a beteg nem vállalja a műtétet. Ebben az esetben nyújthat lehetőséget a betegnek az úgynevezett sztereotaxiás sugárkezelés.

Az OOI-ban több évtizedes hagyománya van a sztereotaxiás agyi sugársebészetnek, amellyel már több ezer beteget kezeltek. Az intézetben tavaly telepített új, korszerű lineáris gyorsítóval lehetővé vált a koponyán kívüli daganatok sztereotaxiás technikával történő besugárzása is. Ezt a készülék több kiegészítő berendezése tette lehetővé, kiegészítve a 4D-s CT-vizsgálattal, amellyel a légzés miatti szervelmozdulások vehetők figyelembe.

Magyarországon az első ilyen besugárzást ez év márciusában egy nem kissejtes tüdődaganatos beteg kezelésénél alkalmazták, amit hosszú előkészítő munka előzött meg.

A sztereotaxiás besugárzási technikát eredetileg koponyán belüli daganatok és elváltozások kezelésére fejlesztették ki, lényege, hogy kis méretű céltérfogatot pontos lokalizálás mellett több irányú, a céltérfogatra fókuszáló besugárzási mezőkből egy vagy néhány frakcióban leadott nagy dózissal kezelik. A technikát később kiterjesztették koponyán kívüli, elsősorban tüdő-, máj- és hasnyálmirigy-daganatok kezelésére.