Tovább vizsgálják a ráksejtek és az immunrendszer küzdelmét

A rákos sejteket azért is annyira nehéz elpusztítani, mert képesek elrejtőzni az immunrendszer elől. Hogy erre miként képesek, azt kutatták az amerikai Cornell Egyetem kutatói is.

Az Amerikai Biokémiai- és Molekuláris Biológiai Társaság közlése szerint a rákos sejtek láthatatlanságának egyik oka, hogy a sejtek egy vékony glikokalixréteggel veszik körbe magukat. Ez egy szénhidrátokban gazdag réteg, ami különböző makromolekulákból áll. A Cornell Egyetem kutatóinak új tanulmánya ezt a membránt vette górcső alá, és eddig nem látott részletességgel tárta fel a működését – szemlézte a HVG.hu az Interesting Engineering publikációját.

A kutatók egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amivel mérni tudják a rákos sejteket körülvevő membrán vastagságát. Mindez lehetővé teszi, hogy jobban megértsék a mucin és a glikokalix közötti kapcsolatot.

A kísérletek során kimutatták, hogy a glikokalixréteg vastagsága határozza meg, hogy mennyire képes a rákos sejt elrejtőzni az immunsejtek elől. Minél vékonyabb a réteg, annál hatékonyabban dolgoznak az átprogramozott immunsejtek.

Az eredeti cikk részletei ide kattintva olvashatók.