Több év is eltelhet, amíg egy új terápia a rutin részévé válik

Június 15-től két napon át Mátraháza ad otthont az immár hagyományos Post ASCO szimpóziumnak, amelyet a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szervez. A rendezvényen az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján elhangzottakat tekintik át a hazai orvosok.

Amint azt prof. dr. Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke, a Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa a WEBBetegnek elmondta: az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) éves kongresszusa, amelyet idén június elején tartanak Chicagóban, meghatározó eseménye a világban dolgozó onkológus szakmának. Az előadásokat, beszámolókat szervek szerint csoportosítják, így a résztvevők hallhatnak valamennyi szerv daganatának új diagnosztikai és kezelési lehetőségeiről, a kiegészítő terápiákról és a pszicho-onkológiáról is.

Az amerikai konferencián bemutatott új gyógyszeres terápiák az európai törzskönyvezés és a társadalombiztosítási támogatásba való befogadás után válnak alkalmazhatóvá Magyarországon, a nemzetközi kutatásokban való részvételeknek köszönhetően azonban számos készítménnyel már mindezek előtt tapasztalatot szerezhetnek a hazai szakemberek is. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy akár több év is eltelhet, amíg egy új terápia a rutin részévé válik az onkológiai betegellátásban.

A mátraházi konferencia elsődleges célja az Amerikában hallott, a klinikai ellátásban legfontosabb újdonságok részletes bemutatása a magyar onkológusoknak, azzal a céllal, hogy naprakész ismereteiket alkalmazni tudják a mindennapi betegellátásban, amint arra lehetőségük lesz – tette hozzá a főorvos, aki a Tűzmadár-programról is beszélt a WEBBetegnek.