Több rákkeltő vegyszer használatán is szigorítana az EU

Az Európai Szakszervezeti Szövetség adatai szerint évente 100 ezer európai ember hal meg munkával összefüggésben kialakult rák miatt.

Az Európai Parlament tárgyalófelei és az EU Tanácsának soros szlovén elnöksége egy még csak ideiglenesnek számító megállapodást már elfogadott a rákkeltő és mutagén – azaz az ivarsejteket károsító – vegyi anyagokról szóló irányelv aktualizálásáról az ilyen vegyszereknek kitett dolgozók védelmében – adta hírül az Euractiv nyomán a HVG.

Az Európai Bizottság még tavaly szeptemberben javasolta, hogy szigorítsanak a rákkeltő vegyi anyagoknak kitett dolgozókról szóló jogi szabályozáson, ezzel a rák elleni küzdelmet szeretné erősíteni az unió döntéselőkészítő szerve az európai rákellenes terv keretében.

A Bizottság szóvivője a portálnak azt mondta: a munkavállalókat nagyobb védelem fogja megilletni azáltal, hogy határértéket állítanak fel, mekkora mértékben lehetnek kitéve a munkások a műanyagiparban használt akrilnitrilnek és az egyik legtöbbet alkalmazott ipari fémnek, a nikkelnek, a benzol határértékét pedig csökkentik.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség üdvözölte a tervezetet, amit a dolgozók fontos győzelmének neveztek. Kiemelve, hogy a munkával összefüggésben kialakult rákban évente 100 ezren halnak meg Európában és még ennél is többen küzdenek terméketlenségi problémákkal az ilyen vegyi anyagokkal való érintkezés miatt.