Több klinikai vizsgálat lehetőségét teremtik meg tüdőbetegek számára

Az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet (OKPI) és a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség Nonprofit Kft. (NEKÜ) között kötött együttműködés eredményeként hamarosan egy nemzetközi színvonalú kutatási központ kezdi meg működését.

Amint az OKPI hírül adta, jelenleg még kialakítás alatt lévő helyszínen súlyos előrehaladott tüdőrákos (kissejtes és nem kissejtes tüdődaganatos), továbbá számos egyéb tüdőgyógyászati betegségben szenvedő beteg klinikai vizsgálatban történő kezelésére nyílik lehetőség új gyógyszerek alkalmazásával.

Dr. Bogos Krisztina az OKPI főigazgatója elmondta, hogy a most megkötött együttműködésének köszönhetően már 2023 tavaszán több klinikai vizsgálat is elindul az újonnan kialakított, modern vizsgálati helyszínen. Ez nemcsak orvosszakmai szempontból bír kiemelt jelentőséggel, hanem a betegek számára is sokkal gyorsabban és egyszerűbben válnak elérhetővé a legújabb innovatív terápiák. Egyúttal arra is lehetőség nyílik, hogy az országos intézet szakemberei még inkább be tudjanak kapcsolódni a nemzetközi tudományos vérkeringésbe.

A NEKÜ ügyvezető igazgatója dr. Tarnai Judit arról tájékoztatott, hogy az év folyamán még másik két további egészségügyi intézményben tervezik, hogy a folyamatosan erősödő nemzetközi kapcsolataik révén hasonló klinikai vizsgálati helyszínek kialakításában nyújtanak segítséget.