Tesztüzem a nyíregyházi onkológián

Elkezdődött a gyógyító munkához szükséges, csúcstechnológiás berendezések telepítése, illetve tesztüzeme a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház új onkológiai tömbjében – hangzott el az épület bejárása előtt tartott sajtótájékoztatón a helyszínen.

Fotó: MTI - Balázs Attila

Fotó: MTI – Balázs Attila

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, a Pólus-projekt keretében felépített új onkológiai betegellátó részleget a legmodernebb sugárterápiás eszközökkel szerelték fel, a bruttó 1,8 milliárd forintos fejlesztéssel 21. századi színvonalú betegellátás válik elérhetővé a kórházban.

A kórház két új lineáris gyorsító tervezőrendszere, a dizometriai sugárzásmérő berendezések és a testüregi besugárzáshoz használatos brachyterápiás eszközök egyaránt pontosabb, az élő szöveteket jelentősen kímélő kezeléseket tesznek lehetővé. Az új CT-szimulátor a diagnosztizálás területén teremt jelentős előrelépést. A korszerű információs hálózati rendszer pedig szinte teljesen megakadályozza majd az esetleges emberi figyelmetlenségből adódó hibalehetőségeket.

A gépek telepítése és tesztüzeme után hamarosan elkezdődhetnek a sugárterápiás kezelések is – tette hozzá a főigazgató. A nyíregyházi kórházban évente 1000-1200 új beteget látnak el a csaknem 400 visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciens mellett. Az intézmény 14,5 milliárd forint értékű tömbkórházprojektjének állásáról szólva Adorján Gusztáv az MTI kérdésére elmondta, a munkálatok várhatóan október végén, november elején fejeződnek be. A gyermekosztály számára új tömböt építettek fel – a régi épületének helyén kétszintes parkolót hoznak létre -, és épül már az új sürgősségi betegellátó centrum is – ismertette.