Sajtópályázat 2012-ben: Ki látta a máját utoljára?!

Valamennyi magyarországi online, nyomtatott, rádiós és televíziós szerkesztőségre számítva a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Egészségügyi Szakosztálya a Rákgyógyítás médiapartnerségével, a Bayer Hungária Kft. támogatásával sajtópályázatot hirdet.

Százezrek élnek a májrák kockázatát hordozó májbetegséggel, ám erről nem tudnak vagy nem foglalkoznak vele, mert még nincsenek panaszaik vagy a tüneteik enyhék. Közülük kerülnek majd ki többségükben azok az emberek, akiknek a következő években májrákkal kell szembesülniük. Sokuknál túl későn fogják észrevenni a bajt, pedig nem kellene így lennie! Mivel a legtöbbször éveken át fennálló májbetegség talaján alakul ki májrák, a veszélyeztetett embereknél rendszeres ultrahangvizsgálattal a rosszindulatú elváltozás időben felfedezhető.

Ismeretterjesztő cikkeket, riportokat, interjúkat várunk, amelyek rávilágítanak a májbetegségekkel, májcirrózissal – arról tudva vagy sem – együtt élő több százezer ember rendszeres orvosi kontrolljának indokoltságára, bemutatják a fenyegető májrák időbeli felismerésének lehetőségeit. Híradásokat, amelyek segíthetnek abban, hogy az érintettek a háziorvosukkal együttműködésben rendszeresen eljussanak a veszélytelen és fájdalmatlan hasi ultrahang vizsgálatra, amely révén – más betegségek mellett – a májrák is kezdeti stádiumban felfedezhető és hatékonyan kezelhető.

Az adott médium által elérhető olvasók, hallgatók, nézők számától függetlenül egyaránt várjuk a helyi, a megyei és az országos napi-, heti- és havilapokban, tematikus, szakmai vagy réteg-magazinokban megjelent írásokat, online tartalmakat, a rádiókban elhangzott vagy televíziókban vetített interjúkat, riportokat, tudósításokat. Pályázni a 2012. február 2. és 2012. április 20. között megjelenő alkotásokkal lehet. Az írott pályázatok terjedelme 3-10 ezer karakter, a rádiós és televíziós műsoroké 3-30 perc lehet. A pályázatokat orvosi-újságírói szakmai bírálóbizottság értékeli.

A műfajok esélyegyenlősége jegyében a díjazottak között a zsűri nem állít fel sorrendet.
– Hárman részesülnek nettó 200-200 ezer forint díjazásban
– Két szerkesztőség 10-10 munkatársa számára biztosítunk komplett hasi ultrahang szűrést egy munkahelyükhöz közeli magánorvosi rendelőben vagy magánklinikán

Beérkezési határidő: 2012. április 25. Kérjük, hogy a pályázók tüntessék fel nevüket, címüket, elérhetőségüket, az alkotás megjelenésének/sugárzásának helyét és idejét is. A pályamunkák e-mailben is elküldhetők. A rádiós és televíziós pályamunkák alkotóitól kérjük, hogy – amennyiben nem az elektronikus utat választják – CD-n, DVD-n küldött munkáikat 4 példányban postázzák.

Címünk:
Rákgyógyítás szerkesztőség
6723 Szeged, Építő u. 3/a
sajtopalyazat@gmail.com

Prof. Dr. Simon Tamás, Magyar Rákellenes Liga
Prof. Dr. Bodoky György, Magyar Klinikai Onkológiai Társaság
Dr. Szabó János, Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma
Nógrádi Tóth Erzsébet, MÚOSZ Egészségügyi Szakosztály

További információk:
B. Papp László programmenedzser
(06-30) 261-8789
sajtopalyazat@gmail.com
www.rakgyogyitas.hu