Robotsebészet az urológiai, nőgyógyászati daganatok műtétjeinél

Egy éve vezették be a daganatsebészetben a robotsebészeti programot, ez alkalomból sajtótájékoztatón értékelték az eddigi eredményeket.

Forrás: sofmedica.com

Illusztráció: sofmedica.com

Amint arról az MTI tudósított, Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc kórház főigazgatója arról beszélt, hogy eddig a daVinci X robottal 234 urológiai és két nőgyógyászati onkológiai műtétet végeztek. Kiemelte: a robotasszisztált műtéti beavatkozás precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja. Beszámolt arról is, hogy Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa Magyarországon elsőként szerzett konzolsebészeti proktori képesítést, így a magyar szakemberek itthon kaphatnak képesítést és szerezhetnek ilyen irányú vizsgát.

Tenke Péter a sajtótájékoztatón elmondta: a robot segítségével műtött betegeknél jelentősen, mintegy felére csökkent a kórházban töltött idő, ezzel együtt csökken az ápolási idő, és rövidül a műtét utáni felépülési időszak. Pozitívumként említette még, hogy kevesebb a műtéti és posztoperatív komplikáció, rövidülnek a műtéti várólisták. Tenke Péter hozzátette: ebben az évben plusz kétszáz műtétet szeretnének elvégezni fiatal orvosokat bevonva a programba, a robotsebészetbe.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának beszámolója szerint a program indulása óta 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre összesen a két intézetben. A Jahn Ferenc kórházban zömében urológiai, az onkológián pedig nőgyógyászati daganatsebészeti beavatkozásokat végeztek. A főigazgató felidézte: a magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos forrása tette lehetővé konzorciumban a két hazai intézmény számára. A műtéti számokból látható, hogy január végére a két intézmény biztosítani fogja az uniós program 200-200 műtéti vállalását – tette hozzá, megjegyezve: a projekten kívül, de szeptember végén elindították a hasi sebészeti műtéteket is. Elhangzott: tervben van egy második robot beszerzése a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) elnevezésű program forrásaiból. Ezt a berendezést a mellkassebészeti központban alkalmaznák.

A részletekről Mersich Tamás, az Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központ hasi sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa elmondta: az intézetben a robottal onkológiai nőgyógyászati, jellemzően korai méhtestrák- és méhnyakrákműtéteket végeztek. A hasi sebészeti program három hónapja alatt negyven beavatkozást, elsősorban vastagbél- és végbéldaganatot távolítottak el a robot segítségével. Hozzátette: a robotasszisztált beavatkozásoknál pontosabban meghatározható a műtéti terület, a hagyományosan vagy laparoszkópos úton nehezen hozzáférhető helyen is végezhető műtét, valamint a túlsúlyos betegek műtétje is viszonylag könnyen kivitelezhető.

Magyarországon további két intézetben, a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen műtenek daVinci X robottal.