Robotasszisztált prosztataeltávolítás immár idehaza is

Elvégezték az első hazai robotsebészeti beavatkozást, egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot.

Forrás: sofmedica.com

Illusztráció – Forrás: sofmedica.com

Az első „robotasszisztált” műtétet Szabó János Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet urológiai részlegének osztályvezető főorvosa és Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa végezte el. A magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos finanszírozása tette lehetővé – közölte sajtótájékoztatón Kásler Miklós miniszter -, de cél egy olyan továbbképző hely kialakítása is az Országos Onkológiai Intézetben, ahol a különböző sebészeti szakmák képviselőit készíthetik fel a robotsebészet alkalmazására.

Kásler Miklós fordulópontnak nevezve a sebészetben a robot használatát, mint mondta, régi ambíció válik valóra a robotsebészet magyarországi elindításával. A robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet okoznak a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb. Amint az MTI híradásából kiderül, a miniszter kitért arra, hogy az OOI-ben meglévő feltételek lehetővé teszik, hogy ne csak urológiai beavatkozásokat végezhessenek a robottal, hanem nőgyógyászati, mellkasi, hasüregi és fej-nyaki sebészeti műtéteket is.