Relaxáció a kemoterápia alatt Debrecenben

A Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikáján Mp3-lejátszóval felszerelt modern kezelőszékek kaptak helyet, így a betegek a kezelések alatt nyugtató komolyzenei összeállítást, relaxációs szöveget vagy szuggesztív meditációt hallgathatnak. Öt modern kezelőszékkel és egy új betegszobával bővült a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikája. A 10 millió forint értékű korszerűsítés a betegek kényelmét és magas szintű ellátását szolgálja.

Árkosy Péter - Fotó: www.unideb.hu

Árkosy Péter – Fotó: www.unideb.hu

– A hanganyagot onkopszichiáter állítja össze az egyéni igényeknek megfelelően. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy ez segít csökkenteni a szorongást, oldja a depressziós tünetek és a páciensek a kezelést követően kevesebb mellékhatásról számolnak be. Magyarországon ez még új kezdeményezésnek számít – tájékoztatott Árkosy Péter klinikaigazgató.

Amint arról a Debreceni Egyetem portálja beszámolt, az öt új székkel felszerelt helyiségben kúraszerű terápiák zajlanak: a 6-8 órás onkológiai kezelések után a betegek hazamehetnek az otthonukba, szeretteik közé. A klinika vezetője szerint napjainkban már a terápiák 90 százaléka ilyen, betegbarát módon zajlik.

A korszerűsítés részeként a több napot igénylő, pszichésen és fizikálisan is megterhelő onkológiai kezelésekhez a fekvőbeteg részlegen egy új egyágyas, fürdőszobás helyiséget alakítottak ki. A szobában egy vendégágy is helyet kapott, így ha a beteg igényli, akkor a legközelebbi hozzátartozója éjjel-nappal vele lehet a terápia ideje alatt.

– Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy minden betegnek, aki a Debreceni Egyetemre kerül, akár a Klinikai Központba, akár a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba, a lehető legmagasabb szintű ellátást biztosítsuk, különös tekintettel a daganatos betegellátásra – fogalmazott Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke az új kezelőszékeket és kórtermet bemutató sajtótájékoztatón.