Rákot okozni képes fertőzések toplistája

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer; IARC) listája alapján 10 kórokozó tehető felelőssé a daganatos megbetegedések mintegy 15 százalékáért. A Lancet Global Health folyóirat nyomán készült összeállítást a Medical Online tette közzé.

A 10 vírus, baktérium, illetve parazita a következő:

  1. Helicobacter pylori
  2. bizonyos humán papillomavírusok (HPV)
  3. Hepatitis-B vírus (HBV)
  4. Hepatitis-C vírus (HCV)
  5. Epstein-Barr-vírus (EBV)
  6. humán herpeszvírus 8 (HHV-8)
  7. humán T-limfotróf-vírus 1 (HTLV-1)
  8. Opisthorchis viverrini (májmétely)
  9. Clonorchis sinensis (kínai májmétely)
  10. Schistosoma haematobium (vérmétely)

Bár a Lancet Global Health folyóiratban megjelent eredmények alapján a bakteriális, vírusos vagy parazita okozta fertőzéssel kapcsolatba hozható daganatos megbetegedéseknek a jelentős része a szegényebb országokra esik, a kórokozók okozta ráktípusokkal Európában is számolni kell.

Az IARC kalkulációi szerint a négy listavezető kórokozó (H. pylori, HPV, HBV és HCV) évi mintegy 2,0-2,2 millió daganatos megbetegedésért felel. A H. pylori a gyomorrákok mintegy 89 százalékát okozza, a HBV és a HCV váltja ki a primer májrákok 73,4 százalékát, míg 100 százalékban HPV okolható a cervixcarcinomákért.

A többi hat kórokozó kisebb arányban felel a daganatokért. Epstein-Barr-vírussal magyarázható a Non-Hodgkin limfómák 5-10 százaléka; és HHV-8 felel a Kaposi-szarkómás megbetegedések kis hányadáért, elsősorban az előrehaladott stádiumú immungyengeséggel jellemezhető HIV-fertőzöttek körében.

A HTLV-1 fertőzések adott régiókra korlátozódnak, így például Japánra, a Karib-szigetekre, Afrika és Dél-Amerika bizonyos területeire és Iránra, ahol az infekciók T-sejtes leukémiához vezethetnek. A laoszi, maláj és thai területeken elterjedt Opisthorchis viverrini, csakúgy, mint a Clonorchis sinensis máj-és epeúti daganatokat okozhatnak. A bilharziózis kórokozójaként ismert Schistosoma haematobium az endémiás trópusi és szubtrópusi területeken a húgyhólyagrák egyik okozója.

Tizenegyedik kórokozóként említhető a daganatos megbetegedések létrejöttét elősegítő HIV. A HIV okozta immunrendszeri gyengeség még inkább fogékonnyá teszi az érintetteket a potenciálisan daganatokhoz vezető fertőzésekre. Becslések alapján a HIV-fertőzötteknél létrejövő daganatok 40 százaléka vezethető vissza valamilyen fertőzésre.

Forrás: Medical Online