Rákgyógyítás: Nem szabad éheznie egy daganatos betegnek

Már a rák diagnózisakor a betegek mintegy felénél tapasztalható testsúlyvesztés, ami a daganat és a daganatellenes kezelések hatására egyaránt fokozódhat. A cachexiának nevezett kóros fogyás egy olyan összetett gyulladásos folyamat, ami ronthatja a kezelések eredményességét és az életkilátásokat is, emiatt mind a kezelőorvosoknak, mind a betegeknek tudatosan tenniük kell ez ellen – olvasható a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével megjelenő Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszámában.

Rákgyógyítás Magazin 2021. télMár egy egészen kis tumor is képes az anyagcsere olyan fokú romlását elindítani, ami kóros fogyáshoz, szakszóval cachexiához vezet. Ez nem azonos a soványsággal: egy túlsúlyos ember is lehet alultáplált, ha a szervezete nem kapja meg, illetve nem tudja feldolgozni, beépíteni a szükséges tápanyagokat. Bár sok beteg túlsúlyos, ami ugyancsak káros, ám a daganattal összefüggő fogyás sosem egészséges, mert nem a zsírtömeg csökken, hanem az izmok, ezzel egyre nagyobb a kockázata a legyengülésnek, az állapot rosszabbodásának. A kóros fogyást nem lehet önmagában azzal ellensúlyozni, ha valaki többet eszik, különösen, hogy erre az onkológiai kezelések mellékhatásaival súlyosbított élethelyzetben gyakran nem is képes egy beteg. A cachexia mögött egy komplex gyulladásos folyamat áll, amely szakorvosi beavatkozást tesz indokolttá. Ez részben gyógyszeres kezelést, részben speciális, receptre felírható tápszerek adását jelenti – veti fel a Rákgyógyítás Magazin. A lap figyelmeztet: nem szabad koplalni, egy daganatot nem lehet kiéheztetni, mert nem a tumor fog éhen halni, hanem a beteg.

Amint arra B. Papp László főszerkesztő felhívja a figyelmet, egy másik cikkben rámutatnak: az egészséges testsúly elérése és megtartása lehetetlen a rendszeres mozgás nélkül, a sportolás alól egy daganatos betegség diagnózisa sem ad felmentést, sőt. A kutatások szerint kevesebb panasza és jobb életkilátásai vannak azoknak a betegeknek, akik rendszeresen mozognak. Még egy lakáshoz kötött beteg állapota is javulhat attól, ha megduplázza a házon belüli lépéseinek, tornával töltött perceinek a számát.

„82 évesen is megállíthatatlan” – mutat be személyes példát az egyik riport, amelynek szereplője túl mellrákon, csigolyatörésen, bokatörésen és trombózison is egyik motorja a civil közösségnek. Hogyan léphet tovább a jövőbe vetett reménnyel a betegség miatti „halálvárás” mélypontjáról egy huszonéves limfómás beteg? Miért érezheti elveszettnek magát az egészségügy labirintusában még egy fiatal, karakán, felkészült menedzser is, majd hogyan találhat ki az útvesztőből? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a lap írásai. A hasábokon egy virológus professzor azt is elmagyarázza, miért veszélyesek az öregedéssel egyre gyakoribbá váló krónikus gyulladások a szervezetben és miért „nem kérdés”, hogy a daganatos betegség diagnózisával élőknek be kell adatniuk a koronavírus elleni emlékeztető oltást.

A 15 ezer példányban kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiákra és a betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, felelős kiadó prof. dr. Bodoky György, szakorvosi lektor dr. Végh Éva. Az újság korábbi lapszámainak jegyzéke elérhető a www.rakgyogyitas.hu oldalon, továbbá a www.facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.