Rákgyógyítás: felkészíteni és felkészülni a daganatellenes kezelésekre

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével, dupla számként megjelent ingyenes országos Rákgyógyítás Magazin elmagyarázza mit jelent a prehabilitációs szemlélet, miért nem idejétmúlt a kemoterápia, miért fontos a bélflóra egyensúlyban tartása, hogyan erősíthet meg lelkiekben egy súlyos betegség. Tüdőrákkal, mellrákkal, limfómával kezelt betegek példaadó történetei is olvashatók a lapban.

Rákgyógyítás Magazin 2022/3-4. számNemcsak a műtétekre, hanem a sugárkezelésre és a kemoterápiára vagy az immunterápiára is tudatosan fel kell készülni. Nem szabad a tehetetlenség érzésétől passzívan várni a kezelésekre, a betegek önmaguk is aktívan tehetnek az esélyek és kilátások javításáért. Az onkológiában egyre inkább teret nyerő, az előkészületek fontosságát hangsúlyozó „prehabilitációs szemlélet” egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a várakozás időszaka egészségügyi szakemberek segítségével, aktív felkészüléssel teljen. Amelyik kórházban ez nincs rendszerbe szervezve, ott a betegen és a hozzátartozókon is múlik, hogy kérjenek konzultációt gyógytornásszal, dietetikussal, pszichológussal, szociális munkással.

A felkészülésnek része az egészséges táplálkozás is, ami kihat a bélflóra, a szervezetünkben élő baktériumok, vírusok, gombák által alkotott mikrobiom állapotára is. A bélflóra egészsége befolyással lehet nemcsak a betegségek kialakulására, hanem a mellékhatásokra, a kezelések eredményességére is. A mikrobiom egészségéért mindenki tehet a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzésével, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, rendszeres mozgással, elegendő mennyiségű és minőségű alvással.

A rákbetegség traumája egy félelmetes, külső és belső szenvedést okozni képes történés, ám ha sikerül magunk mögött hagyni, feldolgozni, akkor lelki megerősödést, más világlátást, a családi és társas kapcsolatok fejlődését is hozhatja. Ez a poszttraumás növekedés. Arról, hogyan érhető ez el, klinikai szakpszichológussal közöl cikket a Rákgyógyítás Magazin. A lapszámban olvasható immunterápiával egyensúlyban tartott tüdőrákos beteg, eltökélt és cselekvőkész gyógyulni akarással a nyirokrendszerből kiinduló limfómát leküzdő sorstárs, valamint példaadó módon talpra álló mellrákos asszony története is. A lap az onkológiai betegutat is górcső alá vevő interjút közöl prof. dr. Hideghéty Katalinnal, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság új elnökével, valamint dr. Pajkos Gábor leköszönő elnökkel.

A 15. évfolyamánál járó, 15 ezer példányban kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiákra és a betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. Az újság korábbi lapszámainak ismertetője elérhető a Rákgyógyítás.hu oldalon, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

A Rákgyógyítás Magazin 15 évfolyamáról és a betegtájékoztatás pilléreiről szólt B. Papp László főszerkesztőnek a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Gyógyulj Velünk Egyesület által szervezett Daganatos Betegek Napján elhangzott 10 perces előadása: