Rákgyógyítás: BRCA, vastagbélrák, májáttétek, Pásztor Erzsi interjú

Pásztor Erzsi a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével megjelenő Rákgyógyítás Magazin tavaszi lapszámában beszél először a nyilvánosság előtt arról, hogy végbélrákkal küzdött. A 83. évében járó színművész kétségbeejtő állapotból épült fel: ismét színpadon áll és ragyogóan érzi magát. Az ingyenes országos lapban írnak a genetikai rákhajlamról, a vastagbélrák és a májáttétek kezeléséről, a daganatellenes gyógyszerek elérhetőségéről, a betegek adókedvezményéről, az alternatív módszerek miatti időveszteségről is.

Rákgyógyítás Magazin 2019. tavaszSosem volt betegségtudatom! – jelenti ki határozottan Pásztor Erzsi. A 83. évében járó színművész a Rákgyógyítás Magazin hasábjain beszél először arról, hogy tavaly végbélrákkal küzdött. Kemoterápiák, sugárkezelések, a végbelet a hasfalra kihelyező műtét megpróbáltatásain, rákban elhunyt színész-rendező barátja gyászán ment keresztül. Hónapokon át tartó tortúrája legmélyebb pontján már szinte fel sem lehetett ismerni, olyan rossz állapotba került. De nem adta fel: felépült, megerősödött, jókedvéből semmit sem veszített, ma újra három színházban játszik. Példája hivatástól, kortól, betegségtípustól függetlenül sokaknak kapaszkodót nyújthat. (Az interjú ide kattintva a Rákgyógyítás.hu portálon is olvasható.)

Amint arról B. Papp László főszerkesztő beszámol, az ingyenes és hirdetéseket sem közlő országos lap 2019. tavaszi lapszáma sok más kérdést is napirendre vesz, amely érinti a betegeket és a családokat. Mi a folyadékbiopszia? Melyik betegnél és kiknek a családtagjainál indokolt BRCA génmutációs vizsgálatot végezni? Hogyan fejlődik a májáttétek kezelése? Milyen lehetőséget rejtenek a klinikai gyógyszervizsgálatok? Miért veszélyes az alternatív terápiákkal való időhúzás? Kinek jár a betegség miatt adókedvezmény és hogyan vehető igénybe?

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által 2008 óta kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Megfelelően felbélyegzett, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén akár visszamenőlegesen is ingyenesen megrendelhető. A lap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), felelős kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, az MKOT tiszteletbeli elnöke. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.