Pazsmirigyrák: új szakmai irányelv

A pajzsmirigy- és mentális betegek kezeléséről, és a laborvizsgálatokról szóló irányelveket dolgoztak ki az Egészségügyi Szakmai Kollégium érintett tagozatai.

Amint a Medical Online hírül adta, a differenciált pajzsmirigyrák radiojód terápiájának célkitűzése a műtét után visszamaradó, valamint a szabad szemmel nem látható pajzsmirigyszövet leválasztása, az áttétek elpusztítása, a daganat helyi kiújulásának, a távoli áttétek képződésének megakadályozása. Az egészségügyi szakmai irányelv segítséget nyújt a radiojód kezelés indikációjának felállításában, továbbá sugárvédelmi előírásokat is meghatároz mind a beteg, mind az egészségügyi személyzet számára. Széleskörű alkalmazása jobb ellátási eredményt biztosít.

Legfontosabb célja, hogy segítséget nyújtson a radiojód kezelést végző és indikáló nukleáris medicina szakorvosok, radiojód kezelés indikálását végző endokrinológusok, onkológus szakorvosok, pajzsmirigy betegségekkel foglalkozó belgyógyászok, sebészek, háziorvosok számára, és a kezelésben közreműködő egészségügyi fizikusok, valamint a kezelésben részesülő betegek és családjaik, közvetlen környezetük számára.