Pajzsmirigyműtétek altatás nélkül

Amint a Debreceni Egyetem által közreadott összefoglalóból kiderül, pajzsmirigy műtéteknél már nem minden esetben van szükség altatásra, a beteget nem kell intubálni, géppel lélegeztetni, mély narkózisban operálni. Az új érzéstelenítési eljárásnak köszönhetően éber állapotban is fájdalommentesen végezhető el a beavatkozás. Ultrahangvezérelt regionális anesztézia alkalmazásával csak a megfelelő idegeket blokkolják, érzéstelenítik azon a területen, ahol a műtét történik.

– A pajzsmirigy eltávolításnál a nyaki idegfonat kétoldali felszínes blokádját végezzük el, ami lehetővé teszi a terület fájdalommentes megközelítését. Ezt kiegészítjük azzal, hogy a pajzsmirigytok alatti hézagot is feltöltjük érzéstelenítőszerrel, ami a pajzsmirigyet is érzéketlen állapotba hozza. Ez az eljárás segítség a sebésznek is, hiszen a folyadék a pajzsmirigy tokot elemeli a környezettől, így az jobban látható, könnyebben preparálható – fejtette ki Gyöngyösi Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szakorvosa

A betegek szedálást kapnak, nem igazán vesznek tudomást a körülöttük zajló eseményekről, de válaszolnak az orvosok kérdéseire. A műtétnél gyakorlott sebészre van szükség, az éber állapotban lévő betegek mozdulhatnak, akár nyelhetnek is, ekkor a pajzsmirigy 2-3 centit is elmozdulhat. Erre pedig az operáló orvosnak gyorsan és pontosan kell reagálni. Az új eljárás egyik előnye viszont, hogy kevésbé megterhelő a betegeknek.

– Bonyolultabb eseteknél, extrém nagy struma esetén, vagy ha a struma a mellkas felé is kiterjed, vagy előrehaladott rosszindulatú daganat eltávolításakor továbbra is altatásban végezzük a műtétet. Természetesen akkor sem alkalmazzuk az új eljárást, ha a beteg nem szeretné – tette hozzá Győry Ferenc.

A módszer debreceni elsajátításáról és gyakorlatáról szóló teljes összefoglaló ide kattintva érhető el.