Összevonják az OGYÉI-t és az NNK-t

Augusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára.

Takács Péter elmondta, egységes szervezetbe tömörítik az egészségügyi hatósági feladatokat, amelyeket eddig az NNK és az OGYÉI külön látott el. A létrejövő szervezetet, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Müller Cecília országos tisztifőorvos vezeti majd – közölte az államtitkár.

Amint az MTI tudósított, Takács Péter azt mondta, a két szervezet működési körét összehangolják, így a jövőben egyszerűbb és jobban átláthatóbb szakhatósági struktúra alakul ki. A szervezetben jól elkülönülnek majd egymástól a különböző szakhatósági feladatok. Több szempontból egyszerűsödik a rendszer, ugyanis a két szervezet „gyakran kölcsönösen vett igénybe egymástól szakértelmet”. Ezt most „házon belül” meg tudják oldani. Az összevonástól azt várják – fejtette ki az államtitkár -, hogy nő a hatékonyság, és gyorsulnak az engedélyezési folyamatok a szakellátást és a gyógyszerek engedélyezését illetően is. „Szolgáltató jellegű szakhatóságot szeretnének” – mondta Takács Péter.