Összefogás a hasnyálmirigyrák ellen: terjessze Ön is az ismereteket!

Az Európai Hasnyálmirigyrák Multi-Érdekképviseleti Platform létrehozását olyan európai szakemberek akadémikusok, betegek, klinikai gyakorló orvosok és döntéshozók határozták el, akik elkötelezték magukat a hasnyálmirigyrákkal kapcsolatos tudatosság növelése iránt. Céljuk, hogy javuljon az ellátás és a diagnózis színvonala, valamint hogy összegyűjtsék Európában a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek adatait. Magyarországot a platformban prof. dr. Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke képviseli.

pc_logo_020316Amint arról korábban portálunkon is beszámoltunk, az Európai Parlamentben válságtanácskozást hívtak életre a hasnyálmirigyrákos betegek magas száma és a betegség az esetek túlnyomó többségében mind a mai napig reménytelennek számító gyógyíthatósága miatt.

Amint Bodoky György korábban fogalmazott, húszból csak egyetlen hasnyálmirigyrákos betegnek van esélye arra, hogy 5 évvel a betegség felfedezése után még életben legyen, a betegek többsége egy éven belül áldozatává válik az agresszív daganatnak. Változást az hozhatna, ha egyrészt több embernél fedeznék fel hamarabb, még műthető állapotban a betegséget, másrészt hatékonyabb gyógyszerek állnának rendelkezésre. A helyzet drámai.

A betegség rossz kilátásai nemcsak Magyarországra érvényesek: az Európai Unió előrejelzése szerint a daganatos halálesetek egyre nagyobb arányáért okolható a hasnyálmirigyrák, a jelenlegi tendenciák pedig a helyzet további romlását vetítik előre. Ez motiválta, hogy november 13-át kijelölték a hasnyálmirigyrák világnapjává.

Az aktivitások ugyanakkor nemcsak a világnapra koncentrálódnak. A szervezet például számos nyelvre, magyarra is lefordíttatta azokat a szemléltető ábrákat, amelynek az egyes országokban történő médiabeli terjesztésétől azt várják, hogy nő a lakosság ismerete és tudatossága, ezáltal többen juthatnak el időben orvoshoz. A szabadon terjeszthető ismertetők az alábbi linkekről letölthetők:

Ismerje meg a 10 jelet a hasnyálmirigyrákról!
10 dolog, amit a hasnyálmirigyrákról tudni kell!

A kezdeményezésről további információ a www.pancreaticcancereurope.eu honlapon olvasható.