Orvosok a Marsról, betegek a Plútóról?

A magyarok közel felének nehézséget okoz az egészségügyi információk értelmezése, és azok megbízhatóságának értékelése – hangzott el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egyészségügyi Intézet (OGYÉI) betegszervezetek bevonásával megrendezett konferenciáján.

Mint az a rendezvényen elhangzott: a magyarok 43 százalékának okoz nehézséget az orvosi információk és azok megbízhatóságának értékelése, ami arra utal, hogy javítani kell a lakosság egészségtudatossági indexén. Ez elsősorban az orvosok feladata – vélte a Medical Online tudósítása szerint Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egyészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója annak a tavalyi felmérésnek az eredményeire hivatkozva, amelyet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) készített. Javulást a két fél közötti óriási kommunikációs szakadék csökkentése hozhatna. A főigazgató úgy vélte, a távolság most akkora, mintha az orvosok a Marsról, a betegek pedig a Plútóról érkeztek volna.

A rossz egészségtudatosság eredménye a rossz egészségi állapot, ez egészségügyi szolgáltatások túlhasználata, a nem hatékony terápiák és az elégedetlen páciens – összegezte a főigazgató, aki szerint az egészségtudatos beteg az, akit a legtöbb orvos idegesítőnek tart. Ő az, aki kérdez, tudni akarja, hogyan vehet részt saját terápiájában, hozzá akar jutni az orvosi dokumentációhoz, szükség esetén igényt tart második szakvéleményre, tudatosan használja az internetet és az okostelefont, és online jelentkezik klinikai vizsgálatokra. Az infotechnológiát alkalmazó betegek is két csoportba sorolhatóak, míg a Google-páciens a keresőbe írt tünetek szerint diagnosztizálja önmagát, és a kórképre az internet kínálta gyógyszereket megrendeli az orvosánál, az e-páciens kooperálni akar gyógyítójával, és javítani szeretné a betegutakat. A google betegek lehiggasztása, és e-pácienssé nevelése az orvos feladata, ami sok energiába kerül, de Pozsgay Csilla szerint megéri, mert a hatékonyabb orvos-beteg találkozással jobban hasznosul a gyógyításra szánt idő.