Orvosi segítség indokolt és el is érhető a leszokáshoz

„Rendkívül aggasztó tendencia, hogy miközben a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Magyarországon nem az elvárható ütemben csökken, az új típusú dohány- és nikotintartalmú élvezeti termékek fogyasztása világszerte, így hazánkban is gyorsan terjed. Ez utóbbiak ugyanis hosszú távon nem csökkentik, hanem növelik a dohányzók számát, hiszen bizonyítottan növelik a rászokás kockázatát” – mutatott rá a dohányzásellenes világnaphoz kapcsolódva szervezett sajtótájékoztatón.

A nikotin és a dohányzás negatív hatásai közismertek, de az újfajta dohánytermékek, például a hevített dohánytermékek és nikotinos tasakok, valamint az e-cigaretták káros egészséghatásával kevesen vannak tisztában. A dohányzásról való leszokás támogatásának lehetőségeit, az alternatív dohánytermékek veszélyeit és az új, leszokást segítő gyógyszeres terápiát is összefoglaló, közelmúltban frissített egészségügyi szakmai irányelv újdonságait mutatták be szakértők a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából rendezett  sajtótájékoztatón. Rámutattak: a szakértő tanácsadói segítségből adódó előnyök és a gyógyszeres terápiák megismertetése előrelépést jelenthet az érintettek támogatásában. Az eljtisztatudovel.hu weboldalon a tanácsadásban egyre nagyobb szerepet vállaló hazai egészségfejlesztési irodák elérhetőségei is megtalálhatók.

Dr. Bogos Krisztina

Dr. Bogos Krisztina

Az Eurobarométer 2020-as adatai alapján az Európai Unióban a megkérdezettek 23 százaléka dohányzik rendszeresen, ezzel az aránnyal az európai térség a világátlag alatt van. Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetőségi tagja rámutatott, hogy Magyarország a „Felnőtt dohányzás felmérés” 2019-es adatai szerint az európai középmezőnyben helyezkedik el: a felnőttek 29 százaléka dohányzik (férfiak 34%, nők 25%). A 2000–2019 közötti időszakot tekintve kevesebb magyar férfi gyújtott rá rendszeresen, ezt a kedvező trendet árnyalja a női dohányzók emelkedő száma: sajnos ma már minden negyedik magyar nő dohányzó.

Az irányelv szerint pozitív trend, hogy Magyarországon az elmúlt több mint húsz évben nőtt a leszokási kedv: 2019-ben a 18 év feletti dohányzóknak több mint a fele (54 százalék) legalább egyszer már megpróbálta letenni a cigarettát; 2000-ben ez az arány még csak 47 százalék volt.

A megkérdezettek döntő többsége (78 százalék) nem vett, illetve nem venne igénybe segítséget a leszokáshoz, kis részük viszont igényelné ehhez a külső támogatást. Figyelmet érdemel, hogy a dohányzók mindössze két százaléka kérte szakember segítségét, hogy leszokjon a dohányzásról. Ezek a felmérési adatok arra utalnak, hogy társadalmi szintű tájékoztatás szükséges az elérhető, hatékony leszokástámogató lehetőségekről az érintettek, illetve az egészségügyi ellátórendszer különböző szintjei felé is.

A dohányzás kettős függéssel járó, leszokási epizódokkal tarkított krónikus betegség. A sikeres leszokáshoz a függőség mindkét komponensét, a nikotinfüggést és a szokásfüggést egyaránt kezelni kell. Az erősen függő dohányzók általában nem tudnak kiegészítő gyógyszeres kezelés nélkül leszokni a cigarettáról. Nekik segíthet a nikotinpótló terápia (tapasz, rágó), illetve a nikotint nem tartalmazó célzott receptköteles gyógyszeres kezelés, amelyet bármely orvos – akár a háziorvos is – javasolhat és felírhat.

Az utóbbiak kapcsán a friss irányelv rámutat: bizonyított, hogy a leszokás sikeressége növelhető a módszerek kombinációjával, vagyis a tanácsadás mellett hatékonyan alkalmazható a gyógyszeres kezelés, ami fél- egyéves követést értékelve megkétszerezheti a pszichés támogatás hatását, sőt az első három hónapban ez az arány még ennél is magasabb lehet. A vényköteles hatóanyagú gyógyszerek hatására ugyanis a nikotin hatása módosul a szervezetben, és a lecsengő nikotinhatás mellett a rágyújtás élménye és a sóvárgás is elmarad. A nikotin megvonási tünetek elmaradásával az első dohány- és nikotinmentes heteket a visszaesés veszélye nélkül élheti meg az érintett, ami megalapozhatja a tartós leszokást.