Onkokardiológia a Rákgyógyítás Magazin fókuszában

A daganatellenes kezelések mellékhatásai, s a betegséggel járó megpróbáltatások megviselik a szívet és az érrendszert is – figyelmeztet a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével megjelenő Rákgyógyítás Magazin 2017. tavaszi lapszáma, amely körbejárja a lehetséges kardiológiai szövődményeket és azok csökkentésének módjait. Napirendre kerül miként élheti meg egy kisgyerek, ha édesanyja rákkal küzd. Riportban mutatják be, hogyan lehet akár ejtőernyős ugrást is végrehajtani egy sztómával, mesterséges bélnyílással élő egykori rákbetegnek. Az országosan terjesztett ingyenes lapban írnak a kóros fogyásról és annak mérsékléséről is.

Rákgyógyítás Magazin 2017. tavaszSzívük állapotát, s ezzel életkilátásaikat a betegek pozitív és negatív irányba egyaránt befolyásolhatják – derül ki a Rákgyógyítás Magazinból, amely rámutat: mivel folyamatosan nő a rákból meggyógyulók vagy a daganatos betegséggel sokáig együtt élők aránya, egyre erősebb szempont a terápiaválasztásban a hosszú távon jelentkező kardiológiai mellékhatások elkerülése, csökkentése. A szív állapotától is függ, hogy végig lehet-e vinni az onkológiailag optimális daganatellenes terápiát, viszont azt is el kellene kerülni, hogy a sikeres onkológiai kezelést követően, idő előtt kelljen a betegeknek szívproblémákkal szembesülniük.

A lapból kiderül, hogy a rák miért zárja ki az esetek döntő többségében a szervátültetés lehetőségét, s miért nem kaphat új vesét, májat, hasnyálmirigyet vagy tüdőt az, akinek valamely szervét rosszindulatú tumor támadta meg. A magazin körbejárja mi az oka, s mi lehet az ellenszere a daganatos betegség miatti kóros fogyásnak. Kiderül: a daganat miatti testsúlyvesztés nem fittebbé teszi, hanem legyengíti a beteget, ezzel egyrészt rontja az életminőséget, másrészt gátja lehet a daganatellenes kezelések megkezdésének vagy folytatásának is. Nem elég többet enni, az esetek jelentős részében orvosi beavatkozás is indokolt.

A kopasz apukák is olyan gyógyszert kapnak, mint anya? Ha elkapom anya betegségét, kihullik az én hajam is? És a pónik sörénye? Egy óvodás kislány kérdései emlőrákkal küzdő fiatal édesanyjához, aki internetes naplóval és saját történetüket mesébe szőve igyekszik kiírni magából mindazt, ami családjával történik, egyúttal segíteni ezzel a hasonló cipőben járó sorstársaknak. A lapban egy másik példaadó riport pedig arról szól, hogyan lehet sztómával, azaz a hasfalon kialakított mesterséges bélnyílással is teljes és érdekes életet élni, s még így sem feladni olyan álmokat, mint akár az ejtőernyős ugrás vagy a siklóernyőzés.

A lap összefoglalja hogyan vezetett félre egy álprofesszor daganatos betegeket, miként kapcsolódhatnak be a betegek klinikai gyógyszervizsgálatokba, s mi mindent tesznek a Gyógyulj Velünk Egyesületet működtető daganatos betegek a sorstársakért.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu). A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is folyamatos tematikus hírszolgáltatást nyújtanak.