Oláh Edit professzor a Széchenyi-díjról

Oláh Edit, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja a daganatos megbetegedésekre hajlamosító genetikai változások kimutatására irányuló, nemzetközileg is figyelemre méltó tudományos eredményei, valamint a genetikai alapú onkológia hazai meglapozását elősegítő, elsőrendű tudományos munkája elismeréseként részesült a legrangosabb állami tudományos elismerésben, Széchenyi-díjban.

Oláh Edit professzor - fotó: MTA

Oláh Edit professzor – fotó: MTA

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra a Széchenyi-díj, ez a legrangosabb állami tudományos elismerés Magyarországon, őszinte hálát érzek az ajánlásért, a felterjesztésért, sokak támogatásáért – fogalmazott az MTI-nek Oláh Edit molekuláris genetikus, aki március 15-én vehette át a kitüntetést a Parlamentben.

Pályájáról szólva a professzor kiemelte, hogy 30 éve az Országos Onkológiai Intézetben kezdődtek meg Magyarországon a daganatok genetikai hátterét feltáró molekuláris onkogenetikai kutatások, majd a géndiagnosztikai vizsgálatok. Több mint 10 ezer génvizsgálatot végeztek – többek között a BRCA1/2 génekét – emlőrákos és más fiatalkori megbetegedések családi halmozódásával járó esetekben a nagy genetikai rákkockázattal élők kiszűrésére és az érintettek onkológiai ellátásának segítésére. A legtöbb beteggel személyesen találkozott, ők erősítették meg benne a „minden áldott nap ajándék” igazságát – fogalmazott Oláh Edit.

„A legbüszkébb egykori pályakezdő munkatársaimra, tanítványaimra vagyok, akik osztoztak velem a kutatói, onkogenetikusi életforma szépségében és nehézségeiben. Többen közülük ma már a nemzetközi rákkutatás elismert művelői, vezetői” – emlékezett vissza.

A magas genetikai rákkockázattal élők kiszűrése a genetikai/genomikai alapú onkológia legsikeresebb területe, de a daganatos családok több mint felében még nem ismerjük a genetikai kockázati tényezőket, ezért 40 ország onkogenetikai központjával együttműködve arra törekszünk, hogy ezt a „hiányzó genetikai örökletességet” feltárjuk és a rászorulók javára hasznosítsuk – mutatta be jelenlegi törekvéseit Oláh Edit.