Összeomló onkológiai ellátás?

NépszabadságVárakozás nélküli hozzáférést és könnyebb gyógyítást eredményezhet, de akár az onkológiai ellátás összeomlásához is vezethet a terápiák támogatásának tervezett átalakítása. Minden attól függ, megoldást találnak-e a most még külön keretből biztosított, több százezer, nemegyszer milliós értékű onkológiai készítmények támogatására.

Az egészségügyi vezetés azt tervezi, hogy megszűnnek a külön keretek, amelyek eddig betegcsoportonként előre meghatározott számban bocsátották rendelkezésre a rendkívül drága készítményeket.

Az elképzelések szerint a kórházi finanszírozásba építenék be a gyógyszerek árát. Az érintettek szerint félő, hogy így pénzügyi korlátjai lehetnek a hozzáférésnek, a jelenlegi rendszerben nincs ugyanis biztosíték arra, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévő kórházaknak a készítmények értékén térít a biztosító, vagy a többi „beolvasztott” költséggel együtt ezt is ki kell gazdálkodniuk.

A betegszervezet aggódik: nem látja a biztosítékát annak, hogy minden beteg megkapja a kezelést. Az onkológusok inkább az elszámolást nem látják tisztán. Nem tudják, hogy az amúgy is alultervezett ellátást hogyan hitelezi meg a kórház, ha nem lehet biztos abban, hogy utólag tényleg megkapja a pénzt. Dr. Thurzó László, szegedi onkológiai vezető nem tudja, hogyan működhet majd a mostani feltételek mellett a rendszer, hiszen pillanatnyilag nincs kontrollja a felhasználásoknak.

– Kemoterápiát számolnak el egységesen, függetlenül attól, hogy pár ezer vagy több százezer forintos kezelés volt-e. Ugyanezt teszik az ország szinte minden pontján, tekintet nélkül arra, hogy végezhetnek-e ott egyáltalán onkológiai ellátást. Az onkológus szerint semmi sem garantálja, ha egy-egy kezelés nem lesz kifizetődő, azt a kórházi menedzsment gazdasági okok miatt ne korlátozza. – Az onkológiai készítmények sajátossága, hogy a testfelület alapján számítjuk ki, így a nők és a férfiak között például akár 30-40 ezer forintos eltérés is lehet. Ez nyilván nem kezelhető egyformán.

Bodoky György, a Szent László Kórház osztályvezető onkológusa, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke alapvetően örül a külön keretek fölszámolásának. A finanszírozó szempontjait is megérti: véget kell vetni az átláthatatlanságnak. Az ehhez szükséges feltételeknek viszont egyelőre a nyomát sem látja.

– Nincs kontrollja a gyógyszerek felhasználásának, pedig elengedhetetlen feltétele a támogatás átalakításának – mondta. A főorvos szerint a több hónapos hitelezés komoly akadályt jelenthet majd. – Csak az osztályom havi gyógyszerköltsége húszmillió forint, a teljes kórház meghatározó része. Elképzelhető, mekkora terhet jelenthet majd az intézmény számára, ha mindezt hónapokra előre kell meghitelezni, s várhatóan nagyot kockáztatnak a kórházak, hiszen megeshet, hogy a készítményeket nem a valós árukon fizetik ki nekik.

Az onkológiai ellátás ellenőrzését érzékelteti, hogy évente átlagosan több mint 400 kórházi osztályon végeznek kemoterápiás kezelést, ezek felében évente kevesebb mint ötöt. Számos helyen ötletszerű a kezelés, nincs meg minden feltétel a betegségek diagnózisához és a terápiához. A 161 hazai kórház közül kilencvenben dolgozik patológus. Ezért sok sebész kénytelen „vakon”, vagyis szövettani elemzés nélkül vágni.